Sljedeće godine poštanska marka s ilustracijom lipicanca

Lipicanci
(FOTO: Compas.com.hr)

07.03.2017. | Compas.com.hr
Pregleda: 4301

Povjerenstvo za izbor motiva poštanskih maraka, kako saznajemo, obavijestilo je Državnu ergelu Đakovo i Lipik kako će se tematika lipicanca uvrstiti u program izdavanja poštanskih maraka Republike Hrvatske za sljedeću godinu.

Naime, tijekom 2016. godine Državna ergela Đakovo i Lipik je u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom napravila podlogu za uvrštavanje lipicanaca kao motiva za izradu poštanskih maraka u Republici Hrvatskoj. Ideja je potaknuta iz ergele, a temeljena je na dugotrajnoj tradiciji uzgoja lipicanaca, nastanku lipicanske linije Tulipan na tlu Republike Hrvatske, postojanju najvećeg privatnog uzgoja lipicanaca u Europi koji je u značajnoj mjeri ušao u srž folklorne i kulturne baštine Slavonije, kao i postojanje dvije državne ergele lipicanaca.

- Upravo radi velike povezanosti lipicanaca i Slavonca, bila je i neizbježna njegova prožetost u narodnim običajima, pjesmama i folklornim manifestacijama, što danas lipicanca čini simbolom kulturne baštine Slavonije, ali i neizmjernim nacionalnim bogatstvom Republike Hrvatske, na što svi trebamo biti ponosni, rekao nam je Nidal Korabi, ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik ujedno i glavni tajnik Međunarodne federacije uzgajivača lipicanaca te dodaje kako je ovo još samo jedan korak u nastojanju da se značaj i svijest o važnosti lipicanaca podigne na novu razinu, ne samo sa stajališta ergele, već cijelog zemaljskog uzgoja.


- U protekloj godini puno smo radili na zaštiti lipicanca na nacionalnoj razini i uspjeli smo dobiti preventivnu zaštitu uzgoja u državnim ergelama. Odmah smo nakon toga nastavili naš rad sa stručnim timom Ministarstva kulture u prepoznavanju tradicije uzgoja lipicanaca kao trajnog kulturnog dobra u RH, kako u ergeli, tako i u zemaljskom (privatnom) uzgoju. Vjerujemo da će stručne službe prepoznati ovu jedinstvenost i odobriti naš prijedlog, što će biti velik iskorak za sve uzgajivače lipicanaca u Hrvatskoj, zaključuje ravnatelj Nidal Korabi.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI