Recept dana - Pokladne krafne

Krafne
(FOTO: Zadovoljna.hr)

26.02.2017. | M.B./Zadovoljna.hr
Pregleda: 7147

Slatki simbol poklada sukrafne, slastica za koje originalni recept ne postoji jer svaka domaćicaljubomorno čuva trikove koje njihove čine najboljima. Ipak do razotkrivenihsastojaka i postupka prilikom pripreme došli smo zahvaljujući našim mamama.Ovaj recept garantira najsočnije krafne bez upijanja masnoća.

Sastojci zakrafne:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 cijela jaja i 2 žumanjka
- 1/2 šalice šećera
- 1 čajna žlica soli (puna do rubova)
- 2 vanilin šećera
- ½ vrećice praška za pecivo
- malo ribane korice limuna
- 1 čajna žlica rakije
- 1 dcl ulja
- 5 dcl mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca

Pripremakrafni:


1.U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježikvasac. Ostavite da se sve diže.


2.Jaja tucite sa šećerom i malom žlicom soli dok ne dobijete pjenastusmjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo

Dodajtepotom toplo ulje, žlicu rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetkutoplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a zasmjesu kvasca).

3.Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom jeprebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglimkalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da sedobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.

4.Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikakopregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krafne sadastavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizalaokrenuta prema gore.

Smanjitevatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenitekrafnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načinapo sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

5.Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krafne nakon što ste ihsložili na papirnate kuhinjske ubruse.

Savjet:

1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječitinastajanje rupica u krafnama.

2.Mala žličica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća,baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krafni na prženjepazite da ne pretjerate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti,a krafne se neće ispeći i upiti će više masnoće.

3.Kako bi vam krafne uspjele važno je da su svi sastojci topli, takobrašno prije nego ga umijesite zagrijte u pećnici oko 3 minute na temperaturiod 20 °C.

Dobar tek!

izvor: www.zadovoljna.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI