26.02.2017.
M.B./Zadovoljna.hr
Pregleda: 7147
Krafne
(FOTO: Zadovoljna.hr)
Slatki simbol poklada sukrafne, slastica za koje originalni recept ne postoji jer svaka domaćicaljubomorno čuva trikove koje njihove čine najboljima. Ipak do razotkrivenihsastojaka i postupka prilikom pripreme došli smo zahvaljujući našim mamama.Ovaj recept garantira najsočnije krafne bez upijanja masnoća.
Sastojci zakrafne:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 cijela jaja i 2 žumanjka
- 1/2 šalice šećera
- 1 čajna žlica soli (puna do rubova)
- 2 vanilin šećera
- ½ vrećice praška za pecivo
- malo ribane korice limuna
- 1 čajna žlica rakije
- 1 dcl ulja
- 5 dcl mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca
Pripremakrafni:
1.U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježikvasac. Ostavite da se sve diže.
2.Jaja tucite sa šećerom i malom žlicom soli dok ne dobijete pjenastusmjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo
Dodajtepotom toplo ulje, žlicu rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetkutoplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a zasmjesu kvasca).
3.Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom jeprebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglimkalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da sedobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
4.Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikakopregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krafne sadastavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizalaokrenuta prema gore.
Smanjitevatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenitekrafnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načinapo sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).
5.Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krafne nakon što ste ihsložili na papirnate kuhinjske ubruse.
Savjet:
1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječitinastajanje rupica u krafnama.
2.Mala žličica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća,baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krafni na prženjepazite da ne pretjerate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti,a krafne se neće ispeći i upiti će više masnoće.
3.Kako bi vam krafne uspjele važno je da su svi sastojci topli, takobrašno prije nego ga umijesite zagrijte u pećnici oko 3 minute na temperaturiod 20 °C.
Dobar tek!
izvor: www.zadovoljna.hr