Prva struja u Požeštini krenula je iz kuzmičke Munjare

Munjara u Kuzmici danas je zapuštena
(FOTO: Facebook/G.i. Kuzmica)

21.10.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 12249

Želeći od zaborava istrgnuti sjećanje na početak proizvodnje električne energije u Požeštini, ali i na još dva važna spomenika kulturne baštine - Crkvu sv. Kuzme i Damjana i kuriju Kušević - u Kuzmici je pokrenuta građanska inicijativa kako bi se dostojanstveno obilježilo 100 godina kuzmičke Munjare te postavile prigodne info-table uz crkvu i kuriju.

100 godina Munjare

- Iz Kuzmice je prije 100 godina krenula elektrifikacija Požeštine, a prva žarulja upravo je zasvijetlila na Trgu Sv. Trojstva. Godinama prije toga cijelo je požeško gradsko poglavarstvo iznalazilo rješenja što i kako i konačno je odlučeno da se prva hidrocentrala na ovom području napravi u Kuzmici - rekao je predsjednik Građanske inicijative za očuvanje povijesne kulturne baštine Kuzmica Miro Rašić.



Kurija Kušević (foto: Facebook/G.i. Kuzmica)


Konkretizirati najave

- Svjedoci smo da se desetljećima priča o obnovi i uređenju no ništa konkretno se još nije dogodilo. Naš cilj i zadatak je upravo pokrenuti stvari s mrtve točke, inicirati, ali i sudjelovati u realizaciji našim projekata koji uključuju javne nastupe, okrugle stolove, izdavanje publikacija i predavanja o Kuzmici i ovom kraju u prošlosti, kaže Rašić dodajući kako se pisalo i Gradu Pleternici.

- Rečeno je u odgovoru kako Grad Pleternica ima planove i da se Munjara neće nikome dati, spomenuli su i krizu i kako se nema novaca, ali smatram da 100 ili 200 tisuća kuna koje je potrebno u prvi mah kako bi se dostojanstveno uredio objekt Munjare i okoliš nije mnogo novca i da se toliko može izdvojiti i skupiti.

Zainteresirani svi stanovnici

- Kao potporu našoj inicijativi tijekom 3 sata u Kuzmici smo skupili 130 potpisa stanovnika, a spremni smo i prikupljati novčana sredstva (po 100 kuna) u tri sela koja pripadaju kuzmičkoj župi - kaže Rašić dodajući da u 3 dana mogu skupiti i 1000 potpisa.

Početkom tjedna u Kuzmici je održan i sastanak Inicijative s predstavnicima grada Pleternice, HEP-a, Konzervatorskog odjela, župe te Društvom energetičara na kojemu je ravnatelj Konzervatorskog odjela u Požegi Žarko Španiček rekao kako se projektna dokumentacija za Munjaru može izraditi tek kada se odrede nositelji aktivnosti te daljnje namjena hidrocentrale. Iz HEP-a su najavili kako će povodom 100 godina kuzmičke Munjare tiskati prigodnu monografiju.


Crkva sv. Kuzme i Damjana (foto: Facebook/G.i. Kuzmica)

Perivoj s 300 biljnih vrsta

Župnik Josip Kapraljević istaknuo je važnost obilježavanja kulturnih spomenika u Kuzmici, dok je ravnatelj Parka prirode Papuk Ivica Samardžić podsjetio i kako se u blizini Kuzmice nalazi srednjovjekovni Viškovački grad, rimski putevi, a da je nekada ispred kurije Kušević bio i perivoj s mnogobrojnim biljnim vrstama.

Odgovor čitatelju na pitanje o kuzmičkoj Munjari gradonačelnika Pleternice Franje Lucića. 034portal, 25.3.2011.

Više o radu građanske inicijative Kuzmica saznajte na Facebook profilu Udruge.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI