Pleternički vatrogasci demantiraju Požega.eu Portal

Krovište obiteljske kuće uništeno u požaru
(FOTO: A.M.)

22.02.2017. | A.M.
Pregleda: 14853

Obraćam se svima zbog određenih nedoumica koje se javljaju čitajući pojedine medijske napise, a vezano za požar obiteljske kuće u Kuzmici 18.02.2017. godine.

Vatrogasci DVD Pleternica i JVP PSŽ su nakon uzbunjivanja u vrlo kratkom vremenu (2-3 minute) izišli s dva vatrogasna vozila (navalno i autocisterna). Došavši na mjesto događaja, uvidjeli su da zbog veličine požara treba prvo procijeniti situaciju i utvrditi odakle i na koji način gasiti. Za to je potrebno određeno vrijeme, a takav postupak je propisan taktičkim pristupom zbog opasnosti za same vatrogasce.

Odmah se počelo s gašenjem sa snagama koje su pristigle (12 vatrogasaca), ali zbog veličine požara utvrđena je potreba za dodatnim snagama te su uzbunjeni DVD Jakšić i JVP Požega sa još četiri vozila i 20-ak vatrogasaca. U međuvremenu je došlo i treće vozilo DVD-a Pleternica, ali u stvari sve je to bilo pomalo uzaludno jer ovakav požar nije moguće vrlo brzo ugasiti što zbog građevinskog materijala koji je gorio, ali i situacije u kojoj je zatečen tako da nije bilo moguće ništa spasiti.


Svaki vatrogasac zna da požari imaju četiri faze tj. fazu nastanka, fazu razvoja, razbuktalu fazu i fazu gašenja.


U ovom slučaju vatrogasci su pozvani u toj trećoj fazi gdje je osnovni zadatak štititi ono što još nije zahvaćeno požarom i paralelno gasiti postojeći požar. Unatoč velikoj opasnosti od urušavanja građevine, vatrogasci su pokušali ući u objekt unutarnjom navalom, izlažući svoje živote opasnosti od ozljeda, ali to nije bilo moguće.

Dakle, postoje propisani postupci u vatrogasnoj službi koji se mora pridržavati, tako da izjave pojedinih očevidaca koji se ne razumiju dovoljno u vatrogasnu službu dolazi do krivih zaključaka.

Neistinu je najlakše izjaviti anonimno tako da se ne može ni utvrditi tko ju je izrekao. Sve navode o neispravnoj opremi čvrsto odbacujem, spomenuta pumpa kao i sva vatrogasna oprema koja je bila s nama je u potpunosti ispravna, a to najbolje znaju i vatrogasci koji su bili na terenu.

Ali sada dolazimo do nečega što bi bilo daleko bolje u ovakvim situacijama. Nitko se nije zapitao zašto je došlo do ovako velikog požara i na kraju ovako velike štete i upravo ovaj događaj je mogao poslužiti kako primjer kako se ne smije postupiti ako nešto postane sumnjivo. Dakle, izbjegavanjem pozivanja vatrogasaca dođe do ovakvih tragedija, zato svi koji se nađu u sličnim situacijama neka ODMAH pozovu vatrogasce jer time spašavaju sebe i svoju imovinu, ali i vatrogascima olakšavaju posao.

Nama je izuzetno žao što se sve ovako dogodilo i suosjećamo s vlasnikom, ali pokušali smo zaista sve što smo mogli.

Zato se ne ustručavajte zvati vatrogasce ako posumnjate na nešto, a medije molim da ukazuju na načine kako ispraviti ovakve situacije i uključe i vatrogasce da kažu svoje kada se ovakvo nešto dogodi (što su neki i učinili).

Vezano u spomenute financije, želim naglasiti kako su sve zakonske obaveze koje Grad Pleternica ima prema dobrovoljnim vatrogasnim društvima, uključujući i DVD Pleternica uredno podmirene. Sukladno dogovoru, sredstva koja dobiju vatrogasna društva koriste se za operativno funkcioniranje pojedinog društva dok za sve ostale potrebe poput obnove, proširenja ili uređenja domova Grad izdvaja dodatna sredstva na stavci kapitalnih investicija.

Na kraju, u svoje ime i u ime DVD-a Pleternica zahvaljujem svim vatrogascima koji su sudjelovali u ovoj akciji na trudu i požrtvovanosti.

Upravni odbor DVD Pleternica


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI