Ekološki užas u jakšićkoj šumi

Otpad u jakšićkoj šumi
(FOTO: Čitatelj)

22.02.2017. | M.B.
Pregleda: 7615

Na našu redakciju pristigao je email građanina koji želimo podijeliti s čitateljima u nadi da ćemo tako pomoći pri osvještenju pojedinih građana koji se ponašaju kao da im priroda pripada te svoj otpad nemilo bacaju po šumama. Iako znamo da ovakvih prizora ima po gotovo cijeloj županiji, u ovom članku donosimo vam prizore iz šume u blizini Jakšića.



"Obraćam se Vama, kao ogorčeni građanin koji želi skrenuti pažnju na postupke svojih sugrađana koji su u najmanju ruku sramotni i degutantni. Naime, nerijetko šetam jakšićkom šumom i zgrožen sam prizorima koje tamo vidim. Smeće koje ljudi bacaju u jarak proteže se kroz nekih 200-tinjak metara.





Među smećem ima i opasnog otpada kao što su boce od kemikalija, kanistera od benzina, životinjskog otpada kao što su koža i vuna, raznoraznih PVC materijala, stakla koje je potencijalno opasno zbog toga što može sudjelovati u zapaljenju šume, opasnog metala, dijelova auta, ostataka boje i da dalje ne nabrajam.



Postavljam samo jedno pitanje. Kako netko može biti toliko nesvjestan okoline u kojoj živi, okoline u kojoj žive njihova djeca, sugrađani i životinje? Ne razumijem da je netko toliko nesvjestan štete koju čini, a isto tako kako u današnje vrijeme gdje postoje svi uvjeti za recikliranje većine ovih materijala odlazi u šumu bacati svoj otpad? Ne razumijem što se nalazi u glavama tih ljudi, dali oni uopće znaju kakve su sve posljedice moguće zbog bacanja ovog otpada?



Odumiranje ekosustava, moguće zapaljenje šume, organski spojevi koji truju zrak, vode i zemlju - samo su neki od problema koji nastaju zbog bacanja otpada u prirodu.

Druga stvar na koju sam htio skrenuti pozornost je paljenje otpada. Nema ništa ljepše nego kad preko ljeta susjed zapali staru gumu dok sunce zalazi iza horizonta. Naravno, bio sam sarkastičan. Paljenjem raznih materijala kao što su PVC, guma, stiropor i slično, otpuštaju se hlapljivi organski spojevi koji mogu sudjelovati u nastanku ljetnog smoga, mogu prouzročiti respiratorne bolesti, nadražiti oči, nos, kožu, a u krajnjoj izloženosti, potpomognuti u stvaranju karcinoma te prouzročiti smrt. Tko će biti odgovoran kada se dogodi tragedija?



Treća i zadnja stvar na koju sam htio skrenuti pozornost je razvrstavanje otpada. Prolazeći ulicom vidim da rijetko tko odvaja otpad kao što su papir, plastika, staklo i dr. Smatram da je dužnost svih nas kao građana izdvojiti vrijeme za odvajanje otpada. Razumijem da netko nema mjesta u stanu pa ne može odvojiti otpad, no većina stanovništva ima velike kuće s okućnicama i itekako imaju mjesta za razvrstavanje smeća. Žao mi je što gradske i županijske vlasti nisu educirale stanovništvo o benefitima koje razvrstavanje smeća donosi, a to je zapravo dužnost svih nas.



Apeliram na sve građane da razvrstavaju otpad te da budu više ekološki osvješteniji, a zbog razvrstavanja, padat će cijena odvoza otpada. Zar Vam stvarno trebaju dodatni troškovi odvoza otpada pored najavljenog poskupljenja energenata?

Još jedan faktor na koje to smeće indirektno utječe je globalno zatopljenje. Smatram da je apsolutno prioritetno da se čovječanstvo okrene tom problemu i pokuša ga riješiti. Mi možda kao mala zajednica i ne utječemo na taj faktor globalnog zatopljenja kao npr. Grad Zagreb ili kao industrijski pogoni, no siguran sam da možemo postaviti dobar primjer drugima i pročistiti županiju.



Također ovim putem šaljem apel na institucije da kažnjavaju ovakve ljude koji bacaju smeće po ulici ili po šumi, jer dok se naše ljude ne opali po džepu, neće razmišljati o tome što rade. Šaljem i apel gradskim i općinskim vlastima da s vremena na vrijeme organiziraju radne akcije kojima bi se putevi očistili, er ovo je stvarno sramota za vidjeti.

Ogorčeni građanin"






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI