¨Prodaje se stadion, malo korišten, solidno održavan!¨

20.02.2017. | Jutarnji.hr
Pregleda: 27719

Iako mu je tržišna vrijednost procijenjena na 67 milijuna kuna, zainteresirani kupac mogao bi ga teoretski dobiti i za 2 milijuna.

Toliko, naime, iznosi početna cijena oglašena za prodaju stadiona s pripadajućim glavnim terenom te dva pomoćna igrališta na kojima se do prije 11 godina igrao hrvatski prvoligaški nogomet, a u najslavnijim danima gostovali i neki europski nogometni velikani. Riječ je o Športsko-rekreacijskom centru Kamen Ingrad ili, jednostavnije rečeno, domu nekadašnjeg hrvatskog nogometnog prvoligaša Kamen Ingrada iz Velike. Mjesta od 6000 stanovnika koje je od 2001. do 2007. bilo ucrtano na mapi Prve HNL.

Simbol snage


Klub i stadion bili su tada simbol snage ondašnjeg veličkog moćnika Vlade Zeca, koji je kao vlasnik tvrtke Kamen Ingrad bio vlasnik i istoimenog kluba. Zec je u njega ulagao silan novac, kupovao igrače iz cijele Hrvatske, a vrhunac je doživio 2003. kada je u Veliku na dvoboj 1. kola Kupa Uefe stigao bundesligaški velikan Schalke 04. Imao je Zec tada gospodarsku, političku i sportsku moć, ali nije to dugo trajalo. Već 2006. pritisnuta brojnim obvezama tvrtka Kamen Ingrad odlazi u stečaj, što za sobom povlači ubrzanu propast i kluba, ali što je još gore, cijeloga mjesta i Općine, koja je bila financijski jamac brojnim Zecovim infrastrukturnim projektima. Nemalom broju bivših radnika i nogometaša Kamena kuće su završile na bubnju, jer su i oni "gazdinim” projektima jamčili svojom imovinom. Agonija je bila drugo ime za Veliku u godinama koje su uslijedile, ali danas se tamo ipak lakše diše, iako Zecova ostavština još poput sablasnog duha lebdi nad brojnim veličkim zgradama, obiteljskim kućama, nedovršenim hotelom, poslovnim centrom... I on je završio na sudu, neke je zatvorske kazne već odradio, ali pred njim je još dosta sudskih procesa.


Vjerovnici

Paralelno s time stečajni upravitelji onoga što je iza Kamen Ingrada ostalo muku muče da barem nešto prodaju i koliko-toliko namire brojne vjerovnike. Stadion je jedan od simbola Zecova propalog carstva. Nekada je o njemu skrbilo 20 ljudi, a kada je pao na teret Općini, odnosno NK Papuk, kako se danas ponovno zove velički klub koji se natječe u 1. županijskoj ligi, bilo je jasno da ga se neće moći održavati u skladu s potrebama.

Danas je daleko od staroga sjaja. Iz betonskih staza i ograde izniknuo je korov, ograde je dobro nagrizla hrđa, reflektore godinama nitko nije uključio, a u neke prostorije se vjerojatno i ne ulazi jer za to nema potrebe. Za ovaj ogromni i skupocjeni mrtvi kapital na dosadašnjih 12 javnih dražbi nitko nikada nije pokazao interes. Stečajni upravitelj Jozo Perić nada se da će ovaj put biti više sreće.

- Valjda će 13 biti sretan broj, jer evo 13. put ga pokušavamo prodati. Stalno smo snižavali cijenu, a posljednja je bila 10 posto procijenjene vrijednosti, odnosno 6,7 milijuna kuna. Nitko se nije javio. Sada smo s vjerovnicima dogovorili da početna cijena bude 2 milijuna, pa se eto možda netko napokon i javi - rekao nam je Perić, koji s nestrpljenjem čeka 27. veljače, kada će u 11.30 sati na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu biti održana 13. javna dražba za prodaju "veličke bombonjerice” za iznos koji je bio godišnja plaća nekih bivših nogometnih zvijezda Kamen Ingrada, a danas se za taj novac može kupiti jedan prosječan prvoligaški igrač.

Ogromni dugovi

Mogli su ga, doduše, ponuditi i za 1 kunu, ali opet i vjerovnici očekuju da barem nešto svog novca dobiju natrag. A njihova založna prava nisu mala. Štoviše, tvrtka Prokolekt (bivša Nova Ljubljanska banka) na stadionu ima založno pravo od čak 9,2 milijuna eura, dok je u slučaju Croatia osiguranja riječ o 4,8 milijuna kuna uz kamate i troškove. Nas je, pak, zanimalo planira li se Općina Velika natjecati za kupovinu ovih nekretnina.

- Razmišljamo o tome, no konačnu odluku još nismo donijeli. Imamo još malo vremena da se usuglasimo i odlučimo što ćemo - šturo nam je rekao Vlado Boban, načelnik Općine, koji se godinama mučio kako bi Općinu izvukao iz dugova zbog kojih je čak i bankrotirala, a s općinske imovine poput groblja i kanalizacije skinuo hipoteke kojima je bivša općinska vlast jamčila za projekte Kamen Ingrada. Danas imaju stabilan proračun i pozitivnu bilancu.

izvor: www.jutarnji.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI