NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
U Požegi održan stručni skup za odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije

FOTO: Požeška biskupija

POŽEŠKA BISKUPIJA

U Požegi održan stručni skup za odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije

14.02.2017. | Požeška biskupija PREGLEDA: 4502

U prostorijama Odgojno-obrazovnog centra u Požegi, 11. Veljače, održan je stručni skup za odgojiteljice u vjeri, ravnateljice i stručne suradnice predškolskih ustanova na području Požeške biskupije. Skup je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Katehetskim uredom Požeške Biskupije. Na početku je sve prisutne pozdravio predstojnik Robert Mokri te u duhu blagdana Gospe Lurdske zaželio svima zdravu i plodonosnu suradnju i rad. Nakon molitve Ankica Mlinarić, viša savjetnica za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, uputila je nazočnim odgojiteljicama i ravnateljicama pozdravnu riječ i uvela ih u radni dio stručnog skupa.

Prvo predavanje pod nazivom »Planiranje i dokumentiranje odgojno-obrazovnog procesa u dječjem vrtiću« održala je Luja Zamečnik, viša savjetnica za predškolski odgoj. U predavanju je naglasila važnost dokumentiranja u skladu s Pravilnikom s obrascima i sadržaju pedagoške dokumentacije i evidencije o djecu u dječjem vrtiću i u skladu s Programom katoličkog vjerskog odgoja djece rane i predškolske dobi. Spominjući SWOT analizu predavačica je sve pozvala da si postave pitanje koji su njihovi poticaji za nove spoznaje i učenje, je li njihovo planiranje odraz potreba skupine i individualnih potreba djeteta ili ga rješavaju »u hodu«, koliko često primjenjuju novu strategiju/metodu/evaluaciju u radu s djecom koja je potaknuta spoznajama dobivenim stručnim usavršavanjem, što je od onoga što su primijenile imalo najviše uspjeha, koja su njihova postignuća u profesionalnom rastu i razvoju, čime su posebno zadovoljne? SWOT analiza pomaže da se vidi koliko čovjek profesionalno napreduje, a u tome veliku ulogu ima dokumentiranje. Ono se može vršiti na različite načine kao što su: dokumentiranje odgojno-obrazovne prakse, pisana dokumentacija, individualni portfolio, video zapisi kao sredstvo samorefleksije i opservacije postignuća djeteta, audio zapisi, radovi, a time se postiže razvijanje osobnih, stručnih i profesionalnih kompetencija odgojitelja. Četiri su stupnja koja su važna u cijelom procesu, a to su: planiranje u kojem se postavlja cilj i zadaju aktivnosti kako doći do cilja, primjena isplaniranoga, praćenje uspješnosti cijeloga procesa te analiza s unutarnjim i vanjskim vrednovanjem aktivnosti. Predavačica je naglasila važnost suradnje sa svim institucijama koje sudjeluju i pomažu u unapređenju odgojno-obrazovnog procesa. Izlaganje je završila kratkom vježbom.

Drugo predavanje održala je Jasna Puljić, odgojitelj savjetnik, na temu »Metode, postupci i tehnike dokumentiranja i vrednovanja u vjerskom odgoju«. Predavačica je započela izlaganje pitanjem odgojiteljicama koliko vremena provedu u dokumentiranju i vrednovanju svoga rada. Kad se uzmu u obzir sva tehnološka dostignuća kojima se današnji čovjek služi, unatoč prvotnom nezadovoljavajućem odgovoru, čini se da se taj proces događa i češće negoli se u prvi trenutak pomisli. Ipak, kad čovjek postane svjestan da to čini spontano, potrebno je sve prikupljene dojmove pospremiti i sistematizirati. Različiti su načini i mogućnosti dokumentiranja i vrednovanja odgojno-obrazovnog procesa: dječje individualne mape s njihovim izričajima, likovnim radovima, fotografijama, čak i poteškoćama, zatim mape zajedničkih aktivnosti skupine, ali i osobna mapa profesionalnog razvoja u koju, kao odgojiteljice u vjeri, svakako trebaju uključiti i duhovnu dimenziju. Također, tu je ono što se može nazvati refleksivni prijatelj, kao i refleksivna skupina koja analizira i vrednuje aktivnosti više odgojiteljica međusobno te mala akcijska istraživanja koja se provode u vlastitom okruženju. Kao i ostale programe, program katoličkog vjerskog odgoja treba vrednovati da bi bio kvalitetniji, a po potrebi treba uključiti i vanjske institucije kao što su katehetski uredi, Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalni katehetski ured i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


Nakon predavanja uslijedile su dvije pedagoške radionice. Prvu radionicu na temu »Programiranje u vjerskom odgoju« vodila je Katica Ilić, odgojitelj savjetnik, a drugu Jelica Katić, odgojitelj savjetnik, na temu »Dokumentiranje i vrednovanje u vjerskom odgoju«: Aktivnim sudjelovanjem u svim zadacima i aktivnostima odgojiteljice su iskazale svoje zadovoljstvo stručnim skupom i temom kojom su se mogle podsjetiti i informirati o načinima dokumentiranja vlastitog rada te potaknuti na kvalitetnije provođenje odgojno-obrazovnog procesa u predškolskoj ustanovi u kojoj rade.

Tagovi: religija, požega, bikupija, stučni skup, odgojiteljice

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Biskup primio požeško-slavonsku županicu i požeškog gradonačelnika

.

Nove upute Stožera civilne zaštite Požeško - slavonske županije

.

ŠRD Pakrac: Tomislav Markus pobjednik klupskog natjecanja

.

Dodjela nagrada ʺKreativni i neovisniʺ učenicima srednjih i osnovnih škola

.

Nacionalni stožer objavio najnovije podatke. Skoro jednak broj oboljelih i preminulih

.

Glazbeno putovanje šokačkom baštinom i proslava bećarca

.

Danas se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi

.

Meteorolozi najavljuju prvi ovogodišnji toplinski val

.

Proglašeni najbolji proizvođači konjske salame

.

Zajednički sastanak uprave kluba i igrača NKʺGraničarʺ Zagrađe za kraj sezone 2020/2021

.

Na jezeru ʺPožegaʺ u Turniću ribiči opet ulovili preko tonu ribe za 52 sata

.

PROGLAŠENA PRIRODNA NEPOGODA Prijava štete zbog poplave do petka 18. lipnja

.

Pod utjecajem alkohola od 2,74 promila skrivio prometnu nesreću u Požegi

.

Vikend obilježili pijani vozači, rekorder s čak 3,40 promila vozio motor po Pleternici

.

Bolji od sladoleda? Recept za neodoljivi ledeni cheesecake

.

Od 2027. nema više uzgoja životinja u kavezima? EP traži zakonodavni okvir

.

PSŽ: od jučer 1 novozaraženi, ukupno je 9 aktivnih slučajeva zaraze

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

Osobe koje imaju ovaj zdravstveni problem, ne smiju primiti AstraZenecu

.

OPG Budić: “Kad bi netko samo jednu godinu pokušao živjeti od ovoga, mislim da bi cijenio naš rad”

.

Kremasti složenac od jagoda i milerama bez pečenja

.

Izborna skupština Gradske straže Požega

.

Evo koja su imena Hrvati najviše davali djeci u prva tri mjeseca ove godine

.

U Općini Velika proglašena elementarna nepogoda zbog poplave i tuče

.

Javni poziv za upis djece u obvezni program predškole

.

FOTO: Antunovski koncert u požeškoj Katedrali

.

Treći dan bez novozaraženih osoba u Požeško-slavonskoj županiji

.

Predstavljanje nove biskupove knjige ʺRiječ Božja nije okovana- Pisma, poruke i homilije u vrijeme pandemije koronavirusaʺ

.

Ujutro kiša, poslijepodne razvedravanje

.

Pogledajte kakve je novitete ove godine u svom dvorištu pripremila Marica Arambašić

.

Istraživanje pokazalo da muškarci stare sporije od žena. Manje se uzrujavaju tijekom života

FOTONALAZ

SVE NA JEDNOM MJESTU: Fotografije i videa naših čitatelja iz Požege, Vidovaca i Drškovaca