Evo koliko koštaju najčešći zahvati u hrvatskim bolnicama

OŽB Požega
(FOTO: Google)

13.02.2017. | M.B./Dnevnik.hr
Pregleda: 7721

Iako se često smatra da je, ako pacijent ima dopunsko zdravstveno osiguranje, liječenje za njega besplatno, to baš i nije tako.

Naime, sve plaća država, točnije, HZZO.

Za jednu rutinsku operaciju poput one skidanja očne mrene cijena je 2775 kuna, piše Dnevnik.hr.


"Pacijent dođe ujutro, obradi se, pripremi se i operira i već za vrijeme ručka može ići kući. Radi se o operaciji kojih mi izvodimo oko 400 mjesečno”, kaže Miro Kalauz, oftalmolog iz KBC-a Zagreb.


"Bilo ih je 17500 tijekom 2016. godine, a HZZO je za to izdvojio gotovo 56 milijuna kuna”, kaže Nenad Korkut, glasnogovornik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Primjerice, operacija zamjene kuka bez komplikacija stoji 21.150 kuna, a s najtežim komplikacijama iznosi 36.450 kuna. CT cijelog tijela je 1.210 kuna, a magnetska rezonancija za jedno područje stoji 707 kuna.

Za dan ležanja u bolnici izdvaja se u prosjeku 750 kuna, ovisno o vrsti liječenja.

Velik dio novca odlazi i na bolovanja. U prosjeku, svakodnevno je na bolovanju oko 36.000 ljudi. HZZO je u prošloj godini za to izdvojio 1,3 milijarde kuna.

"To možemo gledati kroz dvije prizme. Kad se uspoređujemo koliko dajemo novca i kakvu kvalitetu imamo, uistinu možemo biti zadovoljni. A s druge strane, ako gledamo da li može biti bolje, trebalo bi biti bolje”, kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva za Dnevnik.hr.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI