NASLOVNAPOŽEGADRUŠTVOARHIV
Požeška biskupija donirala OŽB Požega medicinski aparat vrijedan 150 000 kuna

FOTO: Požeška biskupija

OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA POŽEGA

Požeška biskupija donirala OŽB Požega medicinski aparat vrijedan 150 000 kuna

13.02.2017. | Požeška biskupija PREGLEDA: 9765

Na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače, ujedno Svjetski dan bolesnika, požeški biskup Antun Škvorčević nakon svete mise u Općoj županijskoj bolnici u Požegi predvodio je na odjelu radiologije svečanost blagoslova medicinskog aparata "Udarni val" što ga je Požeška biskupija darovala istoj bolnici. U prisutnosti ravnatelja Bolnice dr. Željka Glavića i njegovih suradnika te drugog medicinskog osoblja i bolesnika, biskup je podsjetio da Biskupija povremenim donacijama Bolnici nastoji posvjedočiti svoju osjetljivost i solidarnost s bolesnima te zahvalnost onima koji im služe. Izrazio je radost što na taj način pridonosi poboljšanju medicinskih usluga i širi u društvu svijest o mogućnostima koje se ostvaruju kad mislimo na one koji trebaju našu pomoć.

Potom je dr. Dejan Miščević, voditelj odjela za fizikalnu medicinu predstavio aparat "Udarni val" i njegovo značenje za fizijatrijsko liječenje bolesnika u požeškoj bolnici. U kratkim je crtama protumačio princip njegova rada i njegovu funkciju u smanjivanju boli i poticanju boljeg zacjeljivanja tkiva. Biskup je zatim zazvao Božji blagoslov na donirani aparat, na one koji će njime rukovati i na one koji će se pomoću njega liječiti. Ravnatelj Bolnice dr. Glavić zajedno s voditeljem fizijatrije dr. Miščević zahvalio je biskupa na daru koji požešku Bolnicu smješta na drugo mjesto u regiji po mogućnostima liječenja novim aparatom.

Prigodom blagdana Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika, 11. veljače, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u kapeli Opće županijske bolnice u Požegi misno slavlje za bolesnike i djelatnike Bolnice. Pozdravivši na početku misnog slavlja ravnatelja dr. Željka Glavića i suradnike, medicinsko osoblje i nazočne bolesnike, biskup je rekao da danas na blagdan Gospe Lurdske ujedno slavimo i 25. Svjetski dan bolesnika, koji je utemeljio sv. Ivana Pavao II., želeći da ovoga dana, stojeći pred likom Isusove Majke, vjernički razmišljamo o smislu čovjekove bolesti, patnje i smrti.


Homiliju je biskup Antun započeo čestitkom članicama Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji, koje danas slave zaštitnicu svoje Udruge i zahvalom ravnatelju Željku Glaviću, njegovim suradnicima i osoblju bolnice za sve ono što nastoje činiti za ljude u posebnim i teškim okolnostima bolesti. Ustvrdio je da nam je pred bolešću, tim znakom naše prolaznosti i određenosti za odlazak s ovoga svijeta, pristup vjera od velike pomoći. Osvrnuvši se na prvo čitanje iz knjige proroka Izaije, ulomak o sluzi Jahvinu, opisanom kao čovjeku boli, vičnom patnjama od koga svatko lice otklanja, ali koji je naše boli na se uzeo, biskup je rekao da je tu nakon teškog i bolnog iskustva izraelskog naroda u babilonskom sužanjstvu, opisano iščekivanje nekoga koji će po Božjem poslanju biti solidaran s patnicima i nositi njihovu bol, poniženost i odbačenost.
Ustvrdio je da kršćani sve te značajke sluge Jahvina otkrivaju u Isusu Kristu, koji raspet na križu, tjelesno nemoćan blista najvećom nutarnjom snagom i ljepotom kojoj je ime ljubav. Kad ta moćna Božja ljubav pristupi čovjeku u teškim stanjima njegova života, onda on prestaje biti prepušten bolesti i smrti, rekao je biskup, postaje pobjednikom života. Naglasio je da je solidarnost s bolesnicima u promišljanjima vjere uvijek bila cijenjena. Primjer joj je Isus u svom pristupu bolesnicima, o čemu govori današnji evanđeoski ulomak. On prolazi Galilejom i propovijeda evanđelje o kraljevstvu nebeskom te liječi svaku bolest i nemoć u narodu kao znak prodora kraljevstva na zemlju. Pojasnio je da Isus nije neki liječnik koji čovjeku pristupa s razine medicinske stručnosti i vraća zdravlje bolesnom tijelu, nego je on moćan Duhom te ostvaruje ono na što je čovjek u konačnici pozvan, puninu života u kraljevstvu nebeskom. Ako je kraljevstvo nebesko stanje naše konačne dovršenosti, oslobođenosti i punine života, nastavio je biskup, onda ono nije neka daleka stvarnost, upisana je u dnu našeg bića kao čežnja, određenje za drugačiji, puni, vječni život, u naše opiranje bolesti i smrti.

Biskup je podsjetio da čovjek ne umire onda kad tjelesno oboli, nego kad sebičnost i zloća usmrti njegov duh, istaknuvši da od te ranjenosti može izliječiti samo Isus Krist snagom svoga Duha ljubavi. Istaknuo je koliko je uz liječničku službu važno služenje Crkve bolesnicima koja im sakramentalnim putem donosi Isusovu blizinu i njegovu djelatnu ljubav koja liječi naš na smrt ranjeni duh. Kazao je da u cjelovitom služenju bolesniku ima izvanredno značenje i naša ljudska blizina koja svjedoči da on nije izgubljen jer mi na neki način, poput Isusa uzimamo na sebe njegovu bolest i umiranje. Zaželio je nazočnima da blizina Isusa Krista svakom njihovom osobnom životu, i njegova moć kojom je liječio, zagovorom Isusove Majke bude prisutna u njihovu djelovanje, i da ova bolnica bude velika - ne prvenstveno prostorom i tehničkim pomagalima - nego velikim ljudima: liječnicima, medicinskim sestrama i drugim osobljem ispunjenim dobrotom, plemenitošću i ljubavlju.

Nakon popričesne molitve biskup je u ime svih nazočnih izmolio molitvu pape Franje Gospi Lurdskoj. Na svršetku slavlja zahvalio je nazočnima za sudjelovanje na ovom slavlju, i zaželio im da Isusova Majka prati sve ono što iskrena srca nastoje po Božju živjeti u svom osobnom životu i u poslanju u ovoj bolnici te je na sve njih zazvao Božji blagoslov.

Tagovi: religija, Bolnica, donacija

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

ANTONIJA SE LJUTI - Prva dama Pleternice tvrdi: Lažete!

.

Gradski muzej Požega - Predstavljen projekt digitalizacije i restauracije fonotečnih zapisa Požeškog kraja

.

JVP Grada Požege prezentirala rad novog sustava za zaštitu od poplava

.

Sutra će se asfatirati dio državne ceste 38 te će isti biti zatvoren za promet

.

Gradonačelnik Nove Gradiške podnio ostavku

.

Gulaš za 25 kuna: Recept za fino jelo koje treba isprobati u listopadu

.

PSŽ: Opet nagli porast, od jučer 22 novopozitivnih osoba, ukupno aktivno 109 slučajeva

.

Padaju novi crni rekordi u Hrvatskoj. Više od 1500 zaraženih

.

Općina Velika raspisala je Javni natječaj za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija

.

Danas je Međunarodni dan svjesnosti o mucanju

.

HPD Gojzerica Požega: Uspon na zagorski biser- Strahijščicu

.

Dani jabuka u Katoličkoj školi

.

Prof. Ljuba Šolić otišla u zasluženu mirovinu, radne kolege emotivno se oprostili od nje

.

Sportski vikend u dvorani Tomislav Pirc

.

Kako i kada će započeti prelazak na novi DVB-T2 sustav

.

Dovršeno kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakom koji je ukrao drva

.

Struje danas neće biti .....

.

Vrijeme danas uglavnom sunčano i toplo, najviša dnevna temperatura između 18 i 23°C

.

Raspored odvoza glomaznog otpada za 24. listopada

.

Belje preuzima Meggleov biznis i zadržava 70% radnika

.

SPECIJAL: Što nam to Dragan K., Antonija J. i Franjo L. podvaljuju s pleterničkim naftnim bušotinama?

.

Samo 4 sastojka! Brzi recept za topli sendvič s Nutellom koji je oduševio sve

.

Znate li koliko košta gorivo u Europi? Hrvatska je najskuplja s prosječnim cijenama litre benzina u okruženju

.

Danas se u Hrvatskoj po prvi put obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

.

Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19

.

Javni poziv za iskazivanje interesa za ulaganje u Poduzetničku zonu Velika

.

U Lipiku jesenska sustavna deratizacija

.

Sjednica Skupštine Požeškog športskog saveza održat će se 26.listopada u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc

.

Kadetkinje i kadeti Kuglačkog kluba ʺNove nadeʺ nastupili na državnom prvenstvu u sprintu za sezonu 2020./2021.

.

U posljednja 24 sata zabilježeno više od 1400 novooboljelih

.

45-godišnji planinar kod Šeovice pronašao ručnu bombu

.

Sprovod prelata Vjekoslava Marića u Požegi

.

Danas će bez struje biti...

.

Na posljednjem testiranju obrađeno 103 uzorka, od kojih je 7 pozitivnih

.

Danas pretežno sunčano

.

Struje danas neće biti .....

.

Danas će bez struje biti...

FOTONALAZ

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu