Prijetnja hrvatskom vinogradarstvu

Predvanje o zlatnoj žutici vinove loze
(FOTO: Ps županija)

07.02.2017. | M.B./pszupanija.hr
Pregleda: 2708

U Županijskoj vijećnici jučer je održan stručni skup na temu bolesti vinove loze-zlatne žutice. Nazočne  vinogradare i vinare te predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave uvodno je pozdravio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Nakon župana Tomaševića dr.sc Željko Budinšćak iz Zavoda za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo održao je predavanje na temu kako prepoznati ovu bolest i na koji način se boriti protiv nje. Zlatna žutica vinove loze, poznata i pod francuskim nazivom Flavescence doree, smatra se jednom od najdestruktivnijih i najštetnijih bolesti vinove loze u Europi. Jedan od osnovnih razloga za ovu tvrdnju je taj da se u vinogradima u kojima se pojavi brzo širi i vrlo brzo poprima razmjere epidemije, pričinjavajući velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova.

Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma, jednostanični bakterijski organizam koji živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka (floemu). Zlatna žutica karantenska je bolest čije je širenje u Hrvatskoj potrebno spriječiti. Pojava te bolesti za sada je ograničena samo na pojedina vinogorja.

Do ove godine zlatna žutica  nađena je u vinogradima u Vivodini, Križevcima, Vrbovcu, Svetoj Nedjelji i Jagnjić Dolu, Dugom Selu, Kloštar Ivaniću, Novom Marofu, Železnoj Gori, Iloku te u Istri. Bolest još uvijek nije zabilježena na području Požeško-slavonske županije stoga je vrlo bitno djelovati preventivnim prskanjem vinograda.Voditeljica županijske Savjetodavne službe Đurđica Kšenek istaknula je kako najveći problem stvaraju zapušteni vinogradi.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI