Pleternica uređuje središnji trg s 85 posto europskog novca, a Požega???


(FOTO: M.M.)

07.02.2017. | M.M.
Pregleda: 9684

Pleternica je za uređenje središnjeg gradskog trga uspjela iz EU fondova ostvariti sufinanciranje od 85 posto prihvatljivih troškova dok Požežani uređenje Trga sv. Terezije plaćaju iz svog džepa u cijelosti i sa kamatama. Nije li i Požega mogla učiniti slično?

Prema istraživanju instituta za javne financije Grad Pleternica je uvršten top 10 gradova o povlačenju sredstava iz Europske unije za razdoblje od 2014. godine. Tako da ne čudi i ovaj uspjeh grada Pleternice koji je zajedno s partnerima na prošlogodišnjem natječaju INTERREG IPA Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora odabran na listi od odabranih projekata za financiranje počevši od 2017. godine .

Ukupno je odobren 21 projekt, 5 projekata od 37 na području turizma za što se grad Pleternica kandidirao te je nositelj projekta zajedno sa partnerima, Općinom Tomislavgrad iz Bosne i Hercegovine , Pleterničkim poduzetničkim centrom, Turističkom zajednicom grada Pleternice i Kulturno informativnim centrom iz Tomislavgrada.


Poznato je da je grad Pleternica prije tri godine zaštitio ime muzeja "Bećarca" kao prvog i jedinog muzeja "Bećarca" u svijetu. Općina Tomislavgrad isto je učinila s muzejom "Gange i hajdučke družine" tako da su ta nematerijalna kulturna dobra "Bećarac" i "Ganga" okosnica cijelog projekta koji je odobren za sufinanciranje pod nazivom "Kulturna ruta Bećarca i Gange".


Cilj projekta je oživljavanje kulturne nematerijalne baštine koja će postati turistička, kulturna atrakcija Pleternice i Tomislavgrada popraćena novom infrastrukturom.

Predstavljanje projekta će biti kroz mjesec dana i potpisivanje ugovora, a početak radova bi trebao krenuti 01. travnja 2017. kojim će Pleternica dobiti novi središnji Trg na području sadašnje male Gradske tržnice iza benzinske pumpe prema rijeci Orljavi.




"U prvoj fazi izgradnje Trga gradi se i zgrada muzeja "Bećarca" kao "Centar za posjetitelje" ili "Interpretacijski centar", a kasnije očekujemo potporu naših Ministarstava i Europske unije za završetak toga projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 17,5 milijuna kuna što se naravno odnosi na grad Pleternicu s Poduzetničkim centrom i Turističkom zajednicom u iznosu od 10,5 milijuna kuna, a preostalih 7 milijuna kuna je iznos koji nose naši partneri iz Bosne i Hercegovine. Europska unija sufinancira ovaj projekt s 85%, tako da 1,5 milijuna kuna je sufinanciranje grada Pleternice s partnerima.

Za tržnicu imamo projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, a ona bi trebala biti smještena južnije na prostoru Mlinske ulice gdje smo otkupili kuću kod prostora koji koristi pleternički Komunalac.

U veljači ili početkom ožujka treba ići natječaj za mjeru 7.4 gdje možemo prijaviti tržnicu i ja očekujem da ćemo tu biti uspješni, odobrena su nam sredstva ali moramo ukloniti tržnicu da bi mogli pristupiti izgradnji središnjeg Gradskoga Trga kojemu je površina 3 800 kvadrata." - rekla nam je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić




Sam gradski Trg biti će dovršen kroz ovaj projekt koji se sufinancira iz prekogranične suradnje, a objekt muzeja koji se nalazi u dvije etaže podrum i prizemlje bit će izvršen samo u ROBAU izvedbi.




"Ovaj projekt za nas je zaista veliki izazov jer ne radi se tu o nekoj kući ili vili za bogatoga čovjeka pa se iživljavaš i radiš što god hoćeš.

Ovo je jedan projekt za koji mi imamo osjećaj da on uspijeva iz raznih razloga i jednog dana kada bude gotov s velikim ponosom možemo reći da smo u ovoj suradnji napravili nešto što će ostaviti trag u ovome Gradu.

Projekt o čemu danas razgovaramo je projekt Trga u Pleternici s muzejem koji zapravo će biti Trg na kojemu su tribine u kojem će biti smještena kuća muzeja.




Nadamo se da će u INI naći dovoljno sluha jer naša gradnja ide i preko INI-ne benzinske ne samo da bi ju sakrili nego kako bi ju uklopili na jedan primjereni način.

Ideja i inspiracija za ovu izgradnju nam je došla s jednog google snimka slavonskih polja različitih boja i s velikim veseljem smo razvijali tu ideju." - rekao je arhitekt Andrija Rusan







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI