¨Lokalne organizacije imaju odgovornost za izborni rezultat¨

Davor Bernardić u 034portalu
(FOTO: M.B.)

06.02.2017. | A.M.
Pregleda: 5255

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić posjetio je jučer, uokviru obilaska svih županijskih organizacija SDP-a, Požegu kako bi dao potporukandidatima svih općinskih i gradskih organizacija na predstojećim lokalnimizborima.

Zdravko Ronko dobio je tako apsolutnu podršku središnjice stranke za predstojeće lokalne izbore, no, kako doznajemo, on još ne zna hoće li se kandidirati. S obzirom na odmaklu dob ovo bi mu mogla biti jedna od posljednjih prilika za nastupiti na izborima.

Bernardić je u prostorijama požeškog SDP-a, zajedno s MarijanomCesarikom i Zdravkom Ronkom, održao konferenciju za medije nakon čega sedružio s predsjednicima svih općinskih i gradskih organizacija uPožeško-slavonskoj županiji a na kraju i sa šezdesetak, kako doznajemo, većinomstarijih članova u hotelu Grgin dol na kavi.


Kako naš portal jedini nije pozvan od strane Ronkoveorganizacije na današnje aktivnosti SDP-a, Davora smo kontaktirali sami te namje odlučio dati intervju.




Kako vidite stanje socijaldemokracije u Požeško-slavonskojžupaniji?

- Socijaldemokracija u Slavoniji nije dobila pravu priliku. 25godina HDZ-a donijelo je pustoš u većini općina i gradova u svih pet slavonskihžupanija, donijelo je siromaštvo i iseljavanje. Socijaldemokracija ima odgovornostpreuzeti slavonske županije, općine i gradove. Činjenica je da dok je gospodinRonko bio gradonačelnik i župan, nije bio podržavan od središnje vlasti zaprovedbu brojnih projekata u Požeško-slavonskoj županiji. Sjetimo se kada ježupaniji završila u minusu i kada je izostala pomoć opće države. Na slijedećimlokalnim izborima ćemo to pokušati promijeniti, prvo u Požegi a onda i ucijeloj županiji.

S obzirom na podršku središnjice i nemiješanje u lokalnokadroviranje, znači li to da lokalne organizacije preuzimaju, odnosno kandidatipreuzimaju i punu odgovornost za rezultate lokalnih izbora?

- Podrška svim kandidatima SDP-a na izborima je apsolutna,gospodinu Ronku u Požegi i svim kandidatima u Požeško-slavonskoj županiji.Danas smo razgovarali da ta podrška središnjice bude što konkretnija, lokalneorganizacije imaju autonomiju u odabiru kandidata ali naravno i odgovornost zaizbore, dakle, autonomija plus odgovornost.

Nastojite okupljati ljevicu na području Republike Hrvatske.Znači li to povratak rastjeranog, marginaliziranog ili pasiviziranog članstva?

- Otvaramo dijalog, razgovarali smo s Laburistima, sa strankomNaprijed Hrvatska i razgovarat ćemo s ostalim lijevim strankama i sindikatima,dogovaramo koalicije na lokalnoj razini, sa strankama koje su bile članicenarodne koalicije, strankama koje žele u svojim općinama i gradovima dobro.Krećemo u okupljanje široke društvene fronte za promjene koje su nužne uHrvatskoj, da bi se osigurala perspektiva, dakle, zapošljavanje, da bi se zaštitili radnici uHrvatskoj, napravila reforma obrazovanja i da bi se osigurala zdravstvenazaštita pod jednakim uvjetima dostupna svima uz dostojanstvo onima koji suradili za naše društvo a to su naši umirovljenici. Prema tome, a to smo raspravilii na tijelima stranke, pozivamo sve ljude koji žele graditi socijaldemokracijuda nam se pridruže, vrata su otvorena za sve ljude koji u tome žele pomoći.

Kako komentirate ovaj padajući rejting SDP-a u Hrvatskoj?

- SDP je trenutno u procesu konsolidacije, taj rejting jeunutar statističke greške, i manje, više sličan iz mjeseca u mjesec, rejting ćese početi oporavljati nakon što stranka završi unutarnji proces konsolidacije aposebno nakon lokalnih izbora. Sjećam se kada je rejting SDP-a bio puno manji,u jednoj situaciji je čak ORAH prestigao SDP ali SDP će rasti, no ono što mebrine da nakon prvih 100 dana Vlade, većina građana, a to nikada nije bilotako, misli da Hrvatska ide u lošem smjeru i to je zabrinjavajuća činjenica zasve građane koji žive u Hrvatskoj i one koji bi željeli investirati u Hrvatsku.

Ovim se putem zahvaljujemo Davoru Bernardiću što je za našportal našao vremena iako po Ronkovoj zapovjedi poziv za današnju tiskovnu nismodobili.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI