¨Lokalne organizacije imaju odgovornost za izborni rezultat¨

Davor Bernardić u 034portalu
(FOTO: M.B.)

06.02.2017. | A.M.
Pregleda: 5257

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić posjetio je jučer, uokviru obilaska svih županijskih organizacija SDP-a, Požegu kako bi dao potporukandidatima svih općinskih i gradskih organizacija na predstojećim lokalnimizborima.

Zdravko Ronko dobio je tako apsolutnu podršku središnjice stranke za predstojeće lokalne izbore, no, kako doznajemo, on još ne zna hoće li se kandidirati. S obzirom na odmaklu dob ovo bi mu mogla biti jedna od posljednjih prilika za nastupiti na izborima.

Bernardić je u prostorijama požeškog SDP-a, zajedno s MarijanomCesarikom i Zdravkom Ronkom, održao konferenciju za medije nakon čega sedružio s predsjednicima svih općinskih i gradskih organizacija uPožeško-slavonskoj županiji a na kraju i sa šezdesetak, kako doznajemo, većinomstarijih članova u hotelu Grgin dol na kavi.


Kako naš portal jedini nije pozvan od strane Ronkoveorganizacije na današnje aktivnosti SDP-a, Davora smo kontaktirali sami te namje odlučio dati intervju.




Kako vidite stanje socijaldemokracije u Požeško-slavonskojžupaniji?

- Socijaldemokracija u Slavoniji nije dobila pravu priliku. 25godina HDZ-a donijelo je pustoš u većini općina i gradova u svih pet slavonskihžupanija, donijelo je siromaštvo i iseljavanje. Socijaldemokracija ima odgovornostpreuzeti slavonske županije, općine i gradove. Činjenica je da dok je gospodinRonko bio gradonačelnik i župan, nije bio podržavan od središnje vlasti zaprovedbu brojnih projekata u Požeško-slavonskoj županiji. Sjetimo se kada ježupaniji završila u minusu i kada je izostala pomoć opće države. Na slijedećimlokalnim izborima ćemo to pokušati promijeniti, prvo u Požegi a onda i ucijeloj županiji.

S obzirom na podršku središnjice i nemiješanje u lokalnokadroviranje, znači li to da lokalne organizacije preuzimaju, odnosno kandidatipreuzimaju i punu odgovornost za rezultate lokalnih izbora?

- Podrška svim kandidatima SDP-a na izborima je apsolutna,gospodinu Ronku u Požegi i svim kandidatima u Požeško-slavonskoj županiji.Danas smo razgovarali da ta podrška središnjice bude što konkretnija, lokalneorganizacije imaju autonomiju u odabiru kandidata ali naravno i odgovornost zaizbore, dakle, autonomija plus odgovornost.

Nastojite okupljati ljevicu na području Republike Hrvatske.Znači li to povratak rastjeranog, marginaliziranog ili pasiviziranog članstva?

- Otvaramo dijalog, razgovarali smo s Laburistima, sa strankomNaprijed Hrvatska i razgovarat ćemo s ostalim lijevim strankama i sindikatima,dogovaramo koalicije na lokalnoj razini, sa strankama koje su bile članicenarodne koalicije, strankama koje žele u svojim općinama i gradovima dobro.Krećemo u okupljanje široke društvene fronte za promjene koje su nužne uHrvatskoj, da bi se osigurala perspektiva, dakle, zapošljavanje, da bi se zaštitili radnici uHrvatskoj, napravila reforma obrazovanja i da bi se osigurala zdravstvenazaštita pod jednakim uvjetima dostupna svima uz dostojanstvo onima koji suradili za naše društvo a to su naši umirovljenici. Prema tome, a to smo raspravilii na tijelima stranke, pozivamo sve ljude koji žele graditi socijaldemokracijuda nam se pridruže, vrata su otvorena za sve ljude koji u tome žele pomoći.

Kako komentirate ovaj padajući rejting SDP-a u Hrvatskoj?

- SDP je trenutno u procesu konsolidacije, taj rejting jeunutar statističke greške, i manje, više sličan iz mjeseca u mjesec, rejting ćese početi oporavljati nakon što stranka završi unutarnji proces konsolidacije aposebno nakon lokalnih izbora. Sjećam se kada je rejting SDP-a bio puno manji,u jednoj situaciji je čak ORAH prestigao SDP ali SDP će rasti, no ono što mebrine da nakon prvih 100 dana Vlade, većina građana, a to nikada nije bilotako, misli da Hrvatska ide u lošem smjeru i to je zabrinjavajuća činjenica zasve građane koji žive u Hrvatskoj i one koji bi željeli investirati u Hrvatsku.

Ovim se putem zahvaljujemo Davoru Bernardiću što je za našportal našao vremena iako po Ronkovoj zapovjedi poziv za današnju tiskovnu nismodobili.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI