¨Učite jezik, pokažite da znate raditi i nema zime ni za koga!¨

Marko u Njemačkoj
(FOTO: Privatna kolekcija)

04.02.2017. | A.M.
Pregleda: 15340

Marko je 20-godišnjak iz Požege koji je završio Ekonomsku školu u Požegi i stekao znanje Hoteljersko-turističkog tehničara, od 2015. godine on živi i radi u Njemačkoj.

Iako je njegov prvotni plan bio odlazak u Irsku, dobio je iznenadni poziv i tako završio u Luneburgu u Njemačkoj u poznatim restoranima "Steak House".




"Nakon tog posla sam prešao u Berlin jer sam tamo imao i poznanike pa sam tako od 1. do 4. mjeseca radio kao Banquett konobar u Berlinskom hotelu Palace, blizu Brandeburških vrata. Iako su mi govorili da griješim, prešao sam raditi u Brauhaus in Spandau (Pivnica u Spandau, u najstarijem berlinskom kvartu). Tamo sam odradio ljetnu sezonu i Oktoberfest, stekao ogromno iskustvo i preporuku koja mi je u pronalaženju posla jako puno pomogla te zato smatram da nisam pogriješio", govori za početak Marko.




"Razlog zadnje selidbe iz Berlina u Baden-Württemberg je isto posao. Ova jugozapadna regija i grad Heilbronn koji je npr. centar Kauflanda u Njemačkoj, Knora, proizvodnje Audija, i BMW-a je također jak turistički grad. Spomenuta preporuka mi je dala mogućnost rada u Hotelu s četiri zvjezdice kao recepcionar, ali sada kada sam certificiran i znam jezik, više se ne moram hvatati za svaku slamku. Sada mi je, kako je neki s gađenjem nazivaju Mutti Merkel, dala da si biram posao i to za jako pristojne novce", dodaje Marko.



Kaže kako čeka sljedeći tjedan da mu iznesu još dvije ponude pa će odlučiti kamo će, no kaže kako se treba boriti jer kada savladate jezik, milijun vrata vam se otvara pa tako i ona gdje možete "dirigirati" za koliko ćete prodati svoje znanje i sl.



"Zato učite jezik, pokažite da znate raditi i nema zime za nikoga! Imao sam i ja svojih uspona i padova te mi je trebalo vremena da se priviknem na ovaj način života, ali kada se prihvati njihov način života, prihvate i oni vas", govori s uzbuđenjem Marko.



Za kraj kaže kako je u Hrvatskoj bio u nemogućnosti raditi u struci, kao i svi ostali jer se za svako radno mjesto traži završen fakultet, a u Njemačkoj gledaju kako radite i što znate te vas po tome cijene i daju vam posao.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI