¨Grad je najživahniji ljeti, a Ljubljančani su ljubazni i gostoljubivi¨

Studiranje u Ljubljani
(FOTO: Privatna kolekcija)

04.02.2017. | A.I./M.B.
Pregleda: 4623

Tina trenutno živi, radi i studira u Ljubljani u Sloveniji, a inače je porijeklom iz Požege. No, život ju je odveo u susjednu nam državu Sloveniju. Odlučila je ukratko podjeliti svoje dosadašnje iskustvo i njoj prelijepu Ljubljanu.

"Ljubljana je grad s bogatom povijesti, a poznata je još iz vremena rimskoga carstva. Unatoč urbanizaciji u starom centru grada su još uvijek očuvane barokne i secesijske građevine. Zbog svoje bogate povijesti i iznimne ljepote je poznato turističko mjesto. Posebno zanimljiv stari dio grada je dio kroz koji protječe rijeka Ljubljanica" – priča Tina.

Prešernov trg, Tromostovje, Mestna Hiša, Zmajski most mjesta su koja su ostavila poseban utisak na Tinu i svakako srednjovjekovni Ljubljanski grad koji je izgrađen još u 15. Stoljeću, a s kojeg se pruža predivan pogled.





". Ja studiram na Fakulteti za upravo u Ljubljani. Sveučilište u Ljubljani je najveće slovensko sveučilište ustanovljeno 1919. godine. Poznato je po kvaliteti studija prirodnih i društvenih znanosti te tehnološkim studijima koji se odvijaju prema bolonjskom sustavu. Svake godine više tisuća stranih studenata dolazi studirati u ovaj prelijepi grad" – priča Tina.

" Prije nego se upišete na željeni studij morate proći kroz proceduru vrednovanja prethodne izobrazbe na Sveučilištu u Ljubljani. Studiranje u Ljubljani je zanimljivo,dostupan je veliki izbor i za svakoga se može naći ponešto. Predavanja su u većinskom dijelu na slovenskom jeziku, a pojedini programi na nekim fakultetima izvode se i na engleskom jeziku. Slovenski jezik nije teško naučiti, a i ako trebate pomoć možete se uključiti u tečaje slovenskoga jezika za strance u organizaciji studentskih zavoda ili različitih škola stranih jezika. Predavanja su zanimljiva i dinamična, mnogo domaćih i stranih stručnjaka iz prakse tijekom akademske godine gostuje na fakultetu tako da se može dosta toga naučiti. Timski rad je dosta važan i primjenjuje se i profesori potiču studente na kreativno razmišljanje, kritike i nove ideje. Općenito su profesori jako ljubazni, dostupni i uvijek pripravljeni pomagati. Također se mimo redovne nastave možete uključiti u različite studentske projekte i grupe te tako steći nova znanja, iskustva i prijatelje. Studentski život je zanimljiv i kroz cijelu godinu se nešto događa" – s oduševljenjem je ispričala Tina.



Oduševljena prirodom, povijesti i kulturom, te ljudima za koje kaže da su ljubazni i veseli Tini se zaista svidio život u Sloveniji.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI