Prijeti li nam epidemija !?

Odjel za Infektivne bolesti u Požegi
(FOTO: M.M.)

01.02.2017. | A.M.
Pregleda: 6823

U razgovoru sa mr.sc. Zdravkom Andrićem, dr.med. iz požeške bolnice, informirali smo se vezano za gripu u našem području.

Gosp. Andriću kakvo je stanje vezano za našu županiju i grad Požegu s oboljelima od gripe i jeli se može kod nas desiti ( ne daj bože ) slučaj kao u Splitu s bebama koje su izgubile život?

"Situacija u Splitu još nije jasna, čeka se obdukcija i onda će se znati više. Moguće da je vezan slučaj za gripu, a moguće da nije, pošto nisam upoznat sa svim činjenicama ne bi želio nagađati. Situacija kod nas je stabilnija zbog više razloga." - rekao je Mr.sc. Zdravko Andrić, dr.med.


Prema njegovim riječima u kontinentalnom dijelu više se cijepi protiv gripe i samo time se smanjuje broj oboljelih, uz to dolazi što više ljudi se cijepi dobiva se i veći imunitet.


Iz prethodnog bi se dalo zaključiti, što manje inficirani to manje osoba koji mogu prenijet gripu, što je logično.

"Tu igraju ulogu i geografski razlozi, u Dalmaciji primjer Split ili Dubrovnik gripalne epidemije su bile puno rjeđe nego u kontinentalnom djelu smo iz toga jer ( kad zavladaju niske temperature ) i izbije gripa posljedice su u Dalmaciji najvjerojatnije gore i ima teže oboljelih nego u kontinentalnom djelu, to se odnosi na postotnu / statističku količinu ne na broj slučajeva." - pojašnjava dr. Andrić

Cijepljenje se preporučuje za stariju djecu ili kronične bolesnike da se cijepe ali i ostalima se to savjetuje.

Jedan manje poznat razlog za cijepljenje je kad se redovno cijepite protiv gripe tijelo stvara osnovni imunitet i ako nakon cijepljenja ipak dobijete gripu u veličini slučajeva to prolazi puno blaže i vjerojatnost da dobijete teške oblike je puno manje nego kod onog koji nije cijepljen, a oboli od istog virusa gripe.

Kako kaže dr. Andrić on se cijepi te zadnji 18 godina nije imao gripu, a kroz njegov rad redovno je u kontaktu s oboljelim osobama, naravno i ovo se ne može generalizirati.

"Uz cijepljenje je jako bitno redovno prati ruke, a posebno čim dođete iz grada, kupovine ili šetnje. Kako pranje ruku ne možemo dovoljno naglasiti, treba što više puta prati ruke." - rekao je Mr.sc. Zdravko Andrić, dr.med.

Treba li se cijepiti u toku sezone?

"Možete se uvijek cijepiti, mislim normalno pred početak sezone, jer znajte da ako se danas cijepite vi tek za 3 tjedna ( zavisi od osobe ) stječete imunitet, a ne kako neki misle odmah nakon cijepljena ." - dodaje Mr.sc. Zdravko Andrić, dr.med.

Dobili smo dopis od Ante Vitalia dr.med. spec. epidemiolog voditelj službe za epidemiologiju požeško – slavonske županije koji prenosimo u cijelosti.

 Od početka pojave gripe ove sezone (u tjednu od 12.-18.12.2016.) do sada u Požeško-slavonskoj županiji prijavljene su 154 osobe oboljele od gripe.

Samo u zadnjem tjednu, 23.do 29.01.2017.imali smo 38 prijavljenih slučajeva.

Smrtnih slučajeva nije bilo.

Gripa je još u blagom porastu; oboljelih s ozbiljnijim posljedicama nema.

Cjepiva još uvijek ima (u maloj količini) i nije ni u ovom trenutku kasno cijepiti se; napominjem, zaštita se stvara otprilike za dva do tri tjedna od cijepljenja i najbolji je način zaštite od gripe.

Gripa se javlja s povišenom temperaturom (viša od 38 pa i do 40 stupnjeva C), drhtavicom, osjećajem iscrpljenosti, bolovima u mišićima i zglobovima, curenjem i začepljenošću nosa, grloboljom i kašljem.

Gripu svakako treba preležati, piti puno tekućine i mirovati. Snižavati tjelesnu temperaturu lijekovima za snižavanje temperature, tuširanje u mlakoj vodi i nikako alkoholnim oblozima.

Potražiti liječničku pomoć ako temperatura traje dulje od 4-5 dana, ako postoji poremećaj disanja ili poremećaj svijesti, bol u prsima ili vrtoglavica te ako se javi povraćanje i proljev ili se temperatura ponovo javi nakon poboljšanja. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI