Prijeti li nam epidemija !?

Odjel za Infektivne bolesti u Požegi
(FOTO: M.M.)

01.02.2017. | A.M.
Pregleda: 6806

U razgovoru sa mr.sc. Zdravkom Andrićem, dr.med. iz požeške bolnice, informirali smo se vezano za gripu u našem području.

Gosp. Andriću kakvo je stanje vezano za našu županiju i grad Požegu s oboljelima od gripe i jeli se može kod nas desiti ( ne daj bože ) slučaj kao u Splitu s bebama koje su izgubile život?

"Situacija u Splitu još nije jasna, čeka se obdukcija i onda će se znati više. Moguće da je vezan slučaj za gripu, a moguće da nije, pošto nisam upoznat sa svim činjenicama ne bi želio nagađati. Situacija kod nas je stabilnija zbog više razloga." - rekao je Mr.sc. Zdravko Andrić, dr.med.


Prema njegovim riječima u kontinentalnom dijelu više se cijepi protiv gripe i samo time se smanjuje broj oboljelih, uz to dolazi što više ljudi se cijepi dobiva se i veći imunitet.


Iz prethodnog bi se dalo zaključiti, što manje inficirani to manje osoba koji mogu prenijet gripu, što je logično.

"Tu igraju ulogu i geografski razlozi, u Dalmaciji primjer Split ili Dubrovnik gripalne epidemije su bile puno rjeđe nego u kontinentalnom djelu smo iz toga jer ( kad zavladaju niske temperature ) i izbije gripa posljedice su u Dalmaciji najvjerojatnije gore i ima teže oboljelih nego u kontinentalnom djelu, to se odnosi na postotnu / statističku količinu ne na broj slučajeva." - pojašnjava dr. Andrić

Cijepljenje se preporučuje za stariju djecu ili kronične bolesnike da se cijepe ali i ostalima se to savjetuje.

Jedan manje poznat razlog za cijepljenje je kad se redovno cijepite protiv gripe tijelo stvara osnovni imunitet i ako nakon cijepljenja ipak dobijete gripu u veličini slučajeva to prolazi puno blaže i vjerojatnost da dobijete teške oblike je puno manje nego kod onog koji nije cijepljen, a oboli od istog virusa gripe.

Kako kaže dr. Andrić on se cijepi te zadnji 18 godina nije imao gripu, a kroz njegov rad redovno je u kontaktu s oboljelim osobama, naravno i ovo se ne može generalizirati.

"Uz cijepljenje je jako bitno redovno prati ruke, a posebno čim dođete iz grada, kupovine ili šetnje. Kako pranje ruku ne možemo dovoljno naglasiti, treba što više puta prati ruke." - rekao je Mr.sc. Zdravko Andrić, dr.med.

Treba li se cijepiti u toku sezone?

"Možete se uvijek cijepiti, mislim normalno pred početak sezone, jer znajte da ako se danas cijepite vi tek za 3 tjedna ( zavisi od osobe ) stječete imunitet, a ne kako neki misle odmah nakon cijepljena ." - dodaje Mr.sc. Zdravko Andrić, dr.med.

Dobili smo dopis od Ante Vitalia dr.med. spec. epidemiolog voditelj službe za epidemiologiju požeško – slavonske županije koji prenosimo u cijelosti.

 Od početka pojave gripe ove sezone (u tjednu od 12.-18.12.2016.) do sada u Požeško-slavonskoj županiji prijavljene su 154 osobe oboljele od gripe.

Samo u zadnjem tjednu, 23.do 29.01.2017.imali smo 38 prijavljenih slučajeva.

Smrtnih slučajeva nije bilo.

Gripa je još u blagom porastu; oboljelih s ozbiljnijim posljedicama nema.

Cjepiva još uvijek ima (u maloj količini) i nije ni u ovom trenutku kasno cijepiti se; napominjem, zaštita se stvara otprilike za dva do tri tjedna od cijepljenja i najbolji je način zaštite od gripe.

Gripa se javlja s povišenom temperaturom (viša od 38 pa i do 40 stupnjeva C), drhtavicom, osjećajem iscrpljenosti, bolovima u mišićima i zglobovima, curenjem i začepljenošću nosa, grloboljom i kašljem.

Gripu svakako treba preležati, piti puno tekućine i mirovati. Snižavati tjelesnu temperaturu lijekovima za snižavanje temperature, tuširanje u mlakoj vodi i nikako alkoholnim oblozima.

Potražiti liječničku pomoć ako temperatura traje dulje od 4-5 dana, ako postoji poremećaj disanja ili poremećaj svijesti, bol u prsima ili vrtoglavica te ako se javi povraćanje i proljev ili se temperatura ponovo javi nakon poboljšanja. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI