Sjednica Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje

Sjednica Vijeća HBK
(FOTO: Požeška biskupija)

27.01.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 3165

U prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu podpredsjedanjem požeškog biskupa Antuna Škvorčevića 26. siječnja održana jesjednica Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje. Na sjednici susudjelovali i predstojnici Biskupijskih ureda za katoličke škole i ravnateljikatoličkih škola.

Biskup Škvorčević je u pozdravu istaknuo važnost izgradnjejedinstvenog odgojno-obrazovnog sustava Katoličke Crkve u Hrvatskoj, kojiobuhvaća katoličke dječje vrtiće, osnovne i srednje škole, Katoličkosveučilište te visoka teološka učilišta.Spomenuo je da je sjednica ovog Vijeća svojevrsni forum svih navedenihustanova kojem je cilj promicanje njihove povezanosti. Kazao je da tome želeposlužiti i izlaganja prof. Gordan Črpića i prof. Ivica Raguža koja su na dnevnomredu. Posebno je pozdravio Ivanu Petrak, voditeljicu Nacionalnog ureda zakatoličke škole i tajnicu ovog Vijeća. Potom je tajnica pročitala zapisnikprethodne sjednice, što je potaknulo kratku raspravu o potrebi izvršenja svihnjezinih zaključaka.

Prof. Gordan Črpić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta uZagrebu predstavio je dokument Kongregacije za katolički odgoj "Odgajati zameđukulturalni dijalog u katoličkoj školi", koji je preveo Josip Krpeljević atiskala Kršćanska sadašnjost kao Dokument 173. Posebnu pozornost je posvetiopetom poglavlju koje konkretizira pitanje međukulturalnosti u životu katoličkihškola, istaknuvši potrebu izgradnje jakog učeničkog identiteta na temeljukršćanskog vrijednosnog sustava, kao polazištu za obogaćujući dijalog s različitimkulturama u našem društvu.


Zatim je prof. Ivica Raguž, dekan Katoličkog bogoslovnogfakulteta u Đakovu progovorio o temeljnim odgojno-obrazovnim sastavnicamakatoličkih škola i visokih teoloških učilišta kod nas. Spomendan sv. Timoteja iTita, Pavlovih učenika bio je povod da svoju misao utemelji na Pavlovoj tvrdnjiu Poslanici Titu da nas je milost Božja, spasiteljica svih ljudi odgojila da seodreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimou sadašnjem svijetu.


Protumačio je značenje spomenutog Pavlova poticaja zakonkretan život u katoličkim školama, s posebnim naglaskom na ravnatelju škole,o kojem prvenstveno ovisi veoma važno ozračje u katoličkim školama. Razvila sepotom plodna rasprava u kojoj su osvijetljena pojedina konkretna pitanja izživota naših škola i razgovaralo o načinu na koji valja ugraditi u školski plani program smjernice iz spomenutog dokumenta Kongregacije za katolički odgoj.

Očitovalo se koliko je važno s državnim mjerodavnimdužnosnicima definirati određene pojedinosti identiteta katoličkih škola natemelju Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske o suradnji napodručju odgoja i kulture. O nekimpojedinostima u tom pogledu progovorio je biskup Škvorčević, upoznavšisudionike sjednice o onome što Komisija HBK za odnos s državom poduzima.

Tajnica Vijeća, Ivana Petrak progovorila je o nastojanjimaoko izgradnje identiteta katoličkih škola, s posebnim osvrtom na potrebnepromjene u školskim statutima. Predstavila je program godišnje trajne formacijedjelatnika katoličkih škola te ukazala na važnost pisanog Odgojno-obrazovnogprojekta katoličkih škola, koji je neke vrste njihova osobna karta.

Biskup Škvorčević je upoznao nazočne s Odredbama HBK okatoličkim osnovnim i srednjim školama koje su potvrđene ad experimentum još nagodinu dana te važnost da komisija za izradu kurikuluma srednjih i osnovnihškola pri Nacionalnom uredu ta katoličke škole što prije obavi svoj posao, kakobi se njihov plan i program u skladu s Ugovorom sa Svetom Stolicom mogaopredstaviti hrvatskim biskupima i nadležnim tijelima Republike Hrvatske.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI