Položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta

Polaganje vijenaca na židovskom groblju
(FOTO: I.V.)

27.01.2017. | A.M.
Pregleda: 5777

Povodom Dana sjećanja na holokaust, na židovskom groblju uPožegi predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista i Gradskog vijeća Grada Požege te predstavnici županijepoložili su vijence i zapalili svijeće na sjećanje 112 stradalih požeškihžidova.

U ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista okupljenima se obratio Kazimir Semunović koji je rekao kako su židovi Nimberškim zakonom iz 1935. godine bili lišeni građanskihprava, proganjani, fizički zlostavljani i zatvarani. Mjere nacističkevlasti postale su brutalnije nakon kristalne noći, dvodnevnog okrutnog nasiljanad židovima i njihovom imovinom.

- U noći 9 i 10.11 1938. godine ubijen je 91židov, tisuće su ranjene a 750 trgovina u vlasništvu židova je oštećeno.Židovima je tada bio zabranjen boravak na javnim mjestima, parkovima,knjižnicama, muzejima i nisu smjeli u posebne dijelove grada, djeca nisu smjelapohađati javne škole a stariji od 6 godina morali su nositi žute Davidove zvijezde.U ljeto 1941. počela je treća faza postupanja prema židovima, faza sustavnogmasovnog istrebljenja, tada se po naređenju Adolfa Hitlera krenulo u konačnorješenje židovskoga pitanja. Početkom 1942. organiziran je sustavkoncentracijskih logora sa plinskim komorama a stradalo je oko 6 milijunažidova, gotovo dvije trećine ukupnog broja europskih židova – rekao je KazimirSemunović





Kaže kako je u holokaustu stradalo i 112 požeških židova testoga Udruga antifašista svake godine obiježava njihov dan sjećanja na grobljuu Požegi

Na današnji dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitzu Oświęcimu u Poljskoj pa se 27.siječanj u Republici Hrvatskoj obilježava kaoDan sjećanja na žrtve holokausta.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI