Položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta

Polaganje vijenaca na židovskom groblju
(FOTO: I.V.)

27.01.2017. | A.M.
Pregleda: 5770

Povodom Dana sjećanja na holokaust, na židovskom groblju uPožegi predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista i Gradskog vijeća Grada Požege te predstavnici županijepoložili su vijence i zapalili svijeće na sjećanje 112 stradalih požeškihžidova.

U ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista okupljenima se obratio Kazimir Semunović koji je rekao kako su židovi Nimberškim zakonom iz 1935. godine bili lišeni građanskihprava, proganjani, fizički zlostavljani i zatvarani. Mjere nacističkevlasti postale su brutalnije nakon kristalne noći, dvodnevnog okrutnog nasiljanad židovima i njihovom imovinom.

- U noći 9 i 10.11 1938. godine ubijen je 91židov, tisuće su ranjene a 750 trgovina u vlasništvu židova je oštećeno.Židovima je tada bio zabranjen boravak na javnim mjestima, parkovima,knjižnicama, muzejima i nisu smjeli u posebne dijelove grada, djeca nisu smjelapohađati javne škole a stariji od 6 godina morali su nositi žute Davidove zvijezde.U ljeto 1941. počela je treća faza postupanja prema židovima, faza sustavnogmasovnog istrebljenja, tada se po naređenju Adolfa Hitlera krenulo u konačnorješenje židovskoga pitanja. Početkom 1942. organiziran je sustavkoncentracijskih logora sa plinskim komorama a stradalo je oko 6 milijunažidova, gotovo dvije trećine ukupnog broja europskih židova – rekao je KazimirSemunović





Kaže kako je u holokaustu stradalo i 112 požeških židova testoga Udruga antifašista svake godine obiježava njihov dan sjećanja na grobljuu Požegi

Na današnji dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitzu Oświęcimu u Poljskoj pa se 27.siječanj u Republici Hrvatskoj obilježava kaoDan sjećanja na žrtve holokausta.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI