Nakon 20 godina ponovo na Kilimanjaru

Planinari na ispraćaju
(FOTO: HPD Sokolovac)

23.01.2017. | A.M.
Pregleda: 7571

Članovi HPD-a "Sokolovac" Požega ispratili svog člana Dalibora Kajinića naput na Kilimanjaro u Tanzaniji. Daliborje inače specijalist medicinske biokemije, zaposlen u požeškoj bolnici, a nadvotjedni put odlazi sa svoja dvaprijatelja iz Zagreba, koji su iskusni planinari.

Podsjećamo kako je 16požeških planinara na Kilimanjaru bilo prije dvadeset godina, a putovanje jetrajalo 18 dana. Tada su avionom krenuli put Pariza i tamo se zadržali jedan dan,što je bila prilika za dobar dio njih da po prvi puta putuju avionom i prviputa vide Pariz. Dalibor s prijateljima ovaj puta putuje iz Zagreba za Venecijuodakle put nastavljaju avionom.




Požežaneje prije 20 godina dočekao i osigurao im povoljan smještaj gospodin Christofer,inače Šveđanin i zaposlenik poznate tamošnje turističke agencije u vlasništvupožeškoga gimnazijalca gospodina Ante Raguža.


Otom putovanju požeških planinara predavanje pripremaju mladi planinar DarkoMajski i dr. sc. Antun Lovrić, i naravno da će pričekati Dalibora, koji ćeispričati svoju priču i usporediti je s pričama od prije 20 godina.

InačeKilimanjaro (Bijelo brdo ili Sniježno brdo), najviša je afrička planinavulkanskog porijekla. Nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Tanzanije, nedaleko odgranice s Kenijom. Na planini se smjenjuju različite klimatske zone. Dok upodnožju vlada tropska klima, na vrhu je alpska. Kilimanjaro se nalazi ublizini ekvatora. Sniježna granica nalazi se na oko 4600 mnv, a ima i najviši vrhAfrike, Uhuru, visine od 5895 mnv, s kojeg se pruža dramatičan pogled na okolneravnice. Od1987. Kilimanjaro je pod zaštitom UNESCO-a.

Kilimanjaročine 3 vulkanske kupe: najviša, Kibo (5895 m), zatim Mawenzi (5149 m) i Shira(3962 m). Vrh Uhuru je najviši vrh na ivici kratera Kibo.

Ovaplanina zapravo je veliki stratovulkan. Od spomenuta 3 vrha, Mawenzi i Shira suugašeni, dok je Kibo uspavani vulkan i mogao bi opet eruptirati.

NaKibu se u prošlosti desilo nekoliko odrona i klizišta, od kojih je jednoformiralo područje poznato kao Zapadni prolaz.

Dasu neki vrhovi i termini Kilimanjara bili inspiracija i izvan planinarskepopulacije svjedoče i nazivi nekih bandova primjerice "Black Uhuru" reggae grupas Jamajke koja se prvo zvala "Uhuru" (sloboda, na Swahili jeziku) ili hrvatski band "Hakuna Matata" nemaproblema ili bez brige, na Swahili jeziku).

Daliborasu ispratili dvoje svojevremenih predsjednika; Kaja Bartošek i Antun Lovrić,dugogodišnji požeški planinari i svojevremeni članovi Upravnog odbora MarinaMaras i dr. Damir Matoković, te Predrag Livak, aktualni predsjednik Društva.

 

 




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI