Aspirin i andol uskoro na policama trgovina?

Aspirin
(FOTO: Sb Online)

20.01.2017. | M.B./Sb Online
Pregleda: 8994

Neograničeno korištenje lijekova može dovesti do teških posljedica, pa i smrtnih ishoda, upozoravaju ljekarnici i farmakolozi.

Aspirin i andol, odnosno lijekovi koji sadrže acetilsalicilatnu kiselinu (ASK), uskoro bi se, osim u ljekarnama, mogli kupiti i u specijaliziranim prodavaonicama. Najave liberalizacije tržišta bezreceptnih lijekova čule su se još prije koju godinu, a sada su konkretizirane, piše Večernji list

Bayer i Pliva potvrdili su nam da su od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zatražili dozvole za prodaju i u specijaliziranim prodavaonicama.


– Bayer je 2016. godine zatražio stručni savjet HALMED-a vezan uz odobrenje dodatnog mjesta izdavanja u specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima za Aspirin 500 mg tablete i Aspirin plus C 400 mg/240 mg šumeće tablete.


Nakon dobivena pozitivnog odgovora, Bayer je predao odgovarajuću dokumentaciju u svrhu ishođenja dozvole HALMED-a kako bi se i Aspirin mogao izdavati u specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima, kao i ostali bezreceptni lijekovi protiv bolova i temperature poput paracetamola i ibuprofena – kažu u Bayeru.

Pliva je pak podnijela takav zahtjev za Andol 300, Andol Effect i Andol C. Teoretski, za mjesec ili dva andol i aspirin mogli bi se naći na policama 140 prodajnih mjesta koje nisu ljekarne.

– Svaki lijek ujedno može biti i otrov, a lijek je isključivo uz savjet stručne osobe. Specijalizirane prodavaonice nisu obvezne zapošljavati farmaceuta, čiji je savjet nužan za korištenje svakog lijeka. Neograničeno korištenje lijekova može dovesti do teških posljedica, pa i smrtnih ishoda kako je to zabilježeno u Švedskoj, nakon čega je zabranjena prodaja paracetamola izvan ljekarne – podsjeća Mato Portolan, šef Ljekarničke komore.

Spomenuta tri tijela inicirala su hitan sastanak s HALMED-om, gdje su iznijela svoje argumente protiv ove liberalizacije. Potkrepljuje ih stručno mišljenje prof. dr. sc. Lidije Bach-Rojecky, predstojnice Zavoda za farmakologiju FBF-a, prema kojem je ASK nužno izdavati jedino u ljekarnama uz nadzor i savjetovanje ljekarnika.

U EU je prodaja bezreceptnih lijekova različito regulirana. Izvan ljekarni ne smiju se prodavati u Njemačkoj i Austriji, kaže Portolan. Nakon liberalizacije u nekoliko je zemalja zabilježen porast trovanja i smrti zbog predoziranja, nakon čega je prodaja bezreceptnih lijekova vraćena isključivo u ljekarne, a govorilo se i o njihovu vraćanju u receptni režim.

izvor: www.sbonline.net



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI