Intervju s ravnateljem požeškog HZJZ

Mato Matijević, ravnatelj požeškog HZJZ
(FOTO: 034 Portal)

16.01.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 8666

Porazgovarali smo s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Požegi, Matom Matijevićem i pitali ga o općenitom radu Zavoda, ciljevima, projektima, suradnji s drugim ustanovama te organiziranju raznih akcija.

Zavod za javno zdravstvo u Požegi je u 2016. godini obilježio 20 godina djelovanja. Budući da sve što nije zapisano ostavlja dojam nakon nekog vremena kao da se niti dogodilo nije, zbir ovih dvadeset godina rada Zavoda nalazi se u Monografiji 20 godina Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.




Ciljevi osnivanja Zavoda je omogućiti jasno i učinkovito prepoznavanje aktualnih javnozdravstvenih potreba stanovništva Požeško-slavonske županije u cjelini, ali i različitosti u potrebama između populacijskih podskupina. Dosizanje najviše razine zdravlja i prevencija bolesti. Provoditi mjere zdravstvene zaštite i promicanje zdravlja. Informiranje i edukacija stanovništva za uspostavu kontrole nad vlastitim zdravljem i njegovim odrednicama. Provedba edukacija i aktivnosti socijalne komunikacije u cilju promicanju uvjeta za zdrav život, zdrave stilove života, zdravo ponašanje i zdrav okoliš.


"Danas u Zavodu radi 38 djelatnika, od čega je najveći dio VSS. Zavod čine Služba za epidemiologiju, Služba za mikrobiologiji, Služba za školsku medicinu, Služba za javno zdravstvo, Služba za zdravstvenu ekologiju i Služba za zajedničke poslove. Najvažnija djelatnost je praćenje pojavnosti zaraznih bolesti te sprječavanje njihovog širenja na području Požeško-slavonske županije sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Bavi se i zdravstvenim prosvjećivanjem pučanstva te održava tečajeve zdravstvenog odgoja. Ispitivanje zdravstvene ispravnosti hrane i vode za ljudsku potrošnju i vode za kupanje, te mikrobiološke čistoće objekata koji posluju s hranom. Uzorkovanje i očitavanje peludi alergenih biljaka u zraku. Zdravstvenom zaštitom školske djece i mladeži za svaku osnovnu i srednju školu te fakultet. Provedbom zdravstvene statistike, poslovima promicanja zdravlja, Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice. Osmišljavanje, provođenje i evaluacija brojnih lokalni javnozdravstvenih intervencija i projekata", rekao je Mato Matijević, dr.med.vet. univ.mag.teriogenologije.



Zavod provodi 20-ak različitih projekata kojima je cilj prevencija i očuvanje zdravlja u skladu s nacionalnim i lokalnim potrebama, te sudjelovanje u međunarodnim projektima. Neki od projekata su:" Centar zdravlja"," Koliki ti je šećer"," Klub šetača"," Bolje spriječiti, nego liječiti", "Testiranje na droge", "Škola nepušenja", "Moja prva mamografija", "Organizirani prijevoz žena", "Pušenje odbaci, lovu nabaci", "Kreativni i neovisni", "Sportom protiv frke". Organiziranje i sudjelovanje u organizaciji stručnih i znanstvenih skupova te simpozija.

Zavod organizira javnozdravstvene akcije te obilježava značajne datume tijekom godine prema Kalendaru zdravlja. "Njegujemo višegodišnju uspješnu suradnju s Domom zdravlja, posebice patronažnim sestrama, Općom županijskom bolnicom Požega te Specijalno bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Lipik. Surađujemo s odgojno-obrazovnim ustanovama, među kojima se ističe Srednja medicinska škola u Pakracu, Veleučilište u Požegi te Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Osijeku. Surađujemo i s nizom udruga, kao što su: županijska Liga protiv raka i udruge koje okupljaju osobe oboljele od raka, udruga narodnog zdravlja "Andrija Štampar" te udruga "Zdrav život". Značajna je suradnja s jedinicama lokalne samouprave i matičnom Županijom, te Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Centrom za socijalnu skrb Požega te brojnim tvrtkama i pozvanim stručnjacima", govori ravnatelj Matijević.



Prema zadnjem popisu stanovništva 2011.godine Požeško-slavonska županija imala je 78034 stanovnika, što je 9,0% manje nego 2001.godine, a 21,5%manje nego 1991.godine, procjena za 2016. Manje od 74000 stanovnika. Vitalni indeks (broj rođenih na 100 umrlih) je u značajnom padu, 2001.godine iznosio je 85,8, a 2015. tek 59,1, najviše Kaptol i Jakšić, a najniži Brestovac i Čaglin (niži od 30). Prosječna dob umrlih u 2014.godini bila je 75,3 (2001. 70,1 godina). Prvo i drugo mjesto među uzrocima smrti zauzimaju bolesti srca i krvnih žila, te novotvorine (rak), umrli od bolesti srca i krvnih žila i raka čine 77,7% broja ukupno umrlih osoba u 2014.godini.

"Uz sve već navedeno Zavod kontinuirano ulaže kako u objekte i opremu tako i u edukaciju djelatnika, odnosno potičemo svoje djelatnike na školovanje i dodatne edukacije (oko 10% ukupnih ulaganja u Zavod), rekao je za kraj dr. med. vet. univ. mag. teriogenologije Mato Matijević.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI