Biljana Borzan vodeća osoba Europskog parlamenta

Biljana Borzan
(FOTO: FB)

14.01.2017. | A.M.
Pregleda: 3732

Hrvatskazastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan, imenovanaje Izvjestiteljicom Europskog parlamenta za pregovore o Uredbi o prekograničnojdostavi paketa. Jedan od glavnih ciljeva Uredbe je smanjiti neopravdane razlikeu cijenama dostave i sniziti cijene dostave koje plaćaju potrošači i malapoduzeća.

Najvećupromjenu Uredba će donijeti za kupce preko interneta. Naime, online kupovina je u porastu, a EUplanira cijeli niz mjera kojima bi se pojačao njen rast, poput olakšaneprekogranične dostave, bolje zaštite potrošača, mogućnosti da svaki potrošačbilo gdje iz EU može naručivati po transparentnim uvjetima.

- Samo petposto prekograničnih dostava je besplatno, a istraživanja su pokazala da jecijena prekogranične dostave često i do pet puta veća od domaćih cijena. I tone bi sve skupa bilo neobično kada bi cijene dostave rijetko imale veze sudaljenošću ili cijenom rada. Često se događa da bez očitog razloga građani za200 kilometara plate dva ili tri puta više nego za 500 kilometara - kažeBiljana Borzan.


Elementiprotiv takve diskriminacije već postoje u europskoj legislativi, a novomUredbom o prekograničnoj dostavi se želi postići harmonizacija tržišta dostavepaketa i transparentnost cijena kako bi se potrošačima omogućilo kupuju pojednakim uvjetima.


- Gotovopolovica potrošača u EU ne kupuje online iz drugih država članica zbog problemadostave. Najgore je što u nekim slučajevima u zadnjem koraku kupnje saznaju dauopće nema dostave u njegovu zemlju. U realnoj trgovini to je kao da ti trgovackaže "ne, mi ne prodajemo Hrvatima". To je na zajedničkom tržištunedopustivo - kazala je Borzan.

Ukidanjembarijera za online kupovinu, Europska komisija predviđa da bi povećanje onlinetrgovine s trenutačnih 5 na 15 posto značilo rast BDP-a na razini Unije za 1,7posto.

- Naši građani me često pitajukada ćemo imati sniženja kakva su u zemljama zapadne Europe. Jeftinijomdostavom smo korak bliže tome. Vjerujem da će ova Uredba rezultirati većommogućošću naših građana da kupuju iz cijele EU po pristupačnim i transparentnimcijenama – zaključila je Borzan


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI