Radionica izrade vinogradarskog ćevapa u Obrtničkoj školi

Branko Ognjenović u Obrtničkoj školi
(FOTO: M.M.)

11.01.2017. | Mladen Mirković
Pregleda: 7843

Gradski muzej Požega, zahvaljujući činjenici da je vinogradarski ćevap zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, dobio je određena sredstva Ministarstva kulture kojima organizira radionicu izrade tog zaštićenog Vinogradarskog ćevapa i ostalih odabranih jela muzeja u loncu.



"Želja nam je ohrabriti ugostitelje da ova jela s pričom koriste na svojim menijima i da na neki način pokrenemo ovu zanimljivu turističku priču u našem kraju", rekla je Maja Žepčević Matić.





"Ja sam ovdje kao predavač na sveučilištu Libertas u Zagrebu bio uključen u radionicu za svabljivanje klasičnih i tradicionalnih požeških jela u suvremene jelovnike po mogućnosti u suvremenom ugostiteljstvu u hotelijerstvu. Ono što sam ja na teorijskom dijelu rekao i htio istaknuti to je da nije dovoljno imati samo recept, da nije dobro imati povijesnu il neku drugu podlogu nego je važno kako se treba ispričati ukupna marketinška priča da bi neko jelo završilo i imalo svoj život u suvremenom hotelijerstvu ui ugostiteljstvu. Kada govorimo o priči koja prati jedno jelo ili bilo koji proizvod ili uslugu u današnjem vremenu u kojem živimo, nije dovoljno da imate nešto kvalitetno bitno je kako će te to ispričati. Današnji mediji kao što su društvene mreže, Internet, komunikacije omogućavaju da to bude brže nego prije da se multikomunikativno koriste informacije dase uz jedno jelo ispriča jedna priča utemeljena na povijesti. Sa sigurnošću mogu reći da ljude dobra priča privlači u smislu emocija, jedinstvenosti kada kažete da Vinogradarski ćevap možete jesti samo u Požegi", rekao je doc.dr.sc. Davor Perkov, prof. v.š.



Branko Ognjenović akademik kuharstva je rekao kako se na radionici može naučiti prepoznati stare stvari, kako Vinogradarski ćevap dovesti na stranice svijeta da ljudima koji čitaju. "Jednostavno napravimo jednu "pecalicu" da dođu u naše krajeve te da ih upoznamo s našom kulturom stola i kuhinje. Jer mi imamo prekrasnu namirnicu koja ima svoj identitet, koja ima svoje ja i  kada se spoji u prekrasna jela koja su nekada bila u ovim krajevima pa i dan danas, malo je problem što se mi sramimo nekih svojih jednostavnih i običnih jela pa mislimo zato što je jednostavno, da to nije dobro ili nećemo to dati ljudima. Slavonija itekako ima što dati i ponuditi i smiješna je priča može li Slavonija nahraniti goste, itekako da može nahraniti goste. Cijela priča je u akciji ovoj da se što više približi na jedan ljepši način da bi ljudi mogli to imati u svojim ugostiteljskim radnjama", rekao je Branko Ognjenović.



Danas u 14:00 sati u Auli Obrtničke škole u Požegi održava se okrugli stol i kušaonica pod nazivom "Zna li Slavonija nahraniti gosta?" što će ujedno biti i završno događanje ove radionice.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI