Božićni orguljaški koncert

Orguljaški koncert
(FOTO: Požeška biskupija)

10.01.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 2903

Na završetku Božićnog vremena, 8. siječnja u Katedrali u Požegi orguljaš Ivan Bosnar iz Zagreba održao je solistički orguljaški koncert. Program se sastojao od nekoliko skladbi po izboru samog orguljaša i njegovih improvizacija inspiriranih hrvatskim božićnim pjesmama. Prva skladba »Noël« Louisa-Claudea Daquina sastavljena je od varijacija na francusku baroknu božićnu pjesmu. Kroz nekoliko različitih varijacija istaknute su barokne registracije koje su orgulje požeške Katedrale vrlo dobro imitirale. Uslijedile su zatim dvije skladbe Dietricha Buxtehudea: »Ciaccaona« u e-molu koja je, bazirana na istoj melodiji u basu, zorno predstavila put triju kraljeva do Betlehema, i »Toccata« u d-molu. Intermezzo – improvizacija na pjesmu »O sveta tri kralja« bila je svojevrsni uvod u sedmu »Toccatu« Georga Muffata koja se je svojim karakterom uklopila u božićno ozračje.

Drugi dio koncerta sastojao se od improvizacija inspiriranih hrvatskim božićnim pjesmama. Orguljaš Bosnar je prvo izveo »Concerto« u tri dijela. Allegro na pjesmu »Radujte se narodi«, Adagio na pjesmu »Kyrie eleison« i Gigue na pjesmu »Svim na zemlji mir, veselje«. Potom je uslijedila tema s varijacijama na pjesmu »Narodi nam se kralj nebeski«. Vrhunac koncerta bila je Fantazija i fuga u romantičnom stilu na božićnu pjesmu »Veselje ti navješćujem«. Publiku oduševljenju odsviranim skladbama izvođač je nagradio dodatnom improvizacijom na božićnu uspavanku »Spavaj mali Božiću«.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI