Vremenski kaos već je započeo

Zima
(FOTO: 034 Portal)

05.01.2017. | M.B./Jutarnji.hr
Pregleda: 9781

I najnovije prognoze potvrđuju one prošlih dana - sa sjevera Europe sve do subote ujutro dolazit će nam jako hladan zrak polarnog porijekla, pri čemu će biti jakog i olujnog vjetra, čak i u mnogim mjestima u unutrašnjosti Hrvatske, a na Jadranu i orkanskih udara bure. Bit će i povremenih naleta snijega, ne samo u noći na četvrtak i tijekom četvrtka, nego u manjim količinama i kasnije, javlja HRT.

U istočnoj će Hrvatskoj u četvrtak biti promjenljivo oblačno, ponegdje uz povremeni snijeg u malim količinama. Uz većinom umjeren i jak, na udare mjestimice i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, temperatura zraka činit će se i nižom od jutarnjih oko -4 °C, te poslijepodnevnih od 0 do 2 °C, a najhladnije će biti prema kraju dana.

Slično i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će snijega, ako ga uopće bude, biti uglavnom noću i ujutro. No, sjeverni i sjeveroistočni vjetar sigurno neće izostati, a s njim i izraženiji osjećaj hladnoće. Idete li na Sljeme - toplo se odjenite i obujte.


Sljedećih će dana biti hladnije, gotovo diljem kopnenog područja i uz cjelodnevne minuse. Štoviše, u noći i ujutro tijekom vikenda temperatura zraka će se ponegdje vrlo vjerojatno spuštati i na oko -20 °C, osobito u gorju! Uz promjenljivu su naoblaku mogući naleti snijega, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, čak i na udaljenijim otocima. No, za većinu je vjerojatno znatno važnije još jednom upozoriti na hladnoću - i zbog jake i olujne bure, ponegdje na udare i orkanske, osobito u petak, a i zbog temperature koja će se spuštati na vrijednosti rijetko kada doživljene na moru početkom siječnja, i to ne samo u petak i subotu, nego vjerojatno i u nedjelju ujutro, kada vjetar oslabi.


Crvena upozorenja

Za četvrtak je na snazi niz upozorenja koja je DHMZ odaslao putem Meteoalarma, a najozbiljnija su ona crvena zbog orkanske bure, koja će ponegdje puhati na mahove do čak 185 kilometara na sat.



Upozorenja crvene boje označavaju izuzetno opasne vremenske uvjete. U većem dijelu unutrašnjosti na snazi su narančasta upozorenja, također zbog snažnog vjetra, a ova boja upućuje na opasne vremenske uvjete.

Problemi u prometu

Da su problemi s najavljenim nevremenom već počeli, svjedoči i izvješće Hrvatskog autokluba, koji je u srijedu navečer javio o poteškoćama u prometu.

Snijeg tako usporava promet mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica na cestama u unutrašnjosti, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozači se upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta uvedena je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na sljedećim cestama:

DC42 Poljanak(g.ž.KA)-Poljanak (g.ž.LS)
DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno
ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac,
ŽC5203 Sučević-Srb,
ŽC5199 Šušanj-Štirovača,
ŽC5126,
ŽC5140 i sve lokalne ceste na području Krasna.
LC59122 Ledenik i LC59123 Konjsko
sve lokalne i županijske ceste na području općina Lovinac i Perušić.

izvor: www.jutarnji.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI