S hrvatskom putovnicom otvoreno bez vize u 149 zemalja

Hrvatska putovnica
(FOTO: Google)

04.01.2017. | Ivica Janković
Pregleda: 7432

Najviše otvorenih zemalja je za one s njemačkom putovnicom. Konzultantska tvrtka Henley & Partners izradila je popis zemalja s čijim se putovnicama može posjetiti najviše država, a da se prije toga ne mora ishoditi viza.

Njemačka je već nekoliko godinu zaredom na prvom mjestu s 177 država u koje njemački državljani mogu bez vize i s najmanje provjera.

Druga po redu "najmoćnija” putovnica je Švedska s samo jednom državom manje, a treće mjesto dijele Finska, Francuska, Italija, Španjolska i Velika Britanija (175).


Hrvatska je na respektabilnom 24. mjestu i s našom putovnicom može se putovati u 149 zemalja bez vize.


Jako lošu poziciju ima Bosna i Hercegovina s 52. mjesta pala je za jedno mjesto, dok je u odnosu na 2014. slabija za čak deset mjesta. Srbija je zadržala 43. poziciju, a Slovenija je na visokom 12. mjestu.

Nastavak popisa samo potvrđuje dominaciju snage putnih isprava europskih država odnosno članica Europske Unije. Na četvrtom su mjestu Belgija, Danska, Nizozemska i SAD. Na petom su Austrija, Japan i Singapur. Irska je rangirana na šestom mjestu, zajedno s Kanadom, Južnom Korejom, Luksemburgom, Norveškom, Portugalom i Švicarskom.

Trenutno je najviše zahtjeva za putovnicom Irske, države koja je atraktivna i za Hrvate koji ondje posljednjih godina traže posao, u velikom porastu jer omogućava putovanje i posao svugdje u Europi.

Na listi država s "najslabijim” putovnicama prvo mjesto drži Afganistan s čijom se putovnicom bez vize može putovati u samo 25 država, a slijede Pakistan, Irak, Somalija i Sirija.

Prvih 10 mjesta uglavnom drže azijske i afričke države među koje se na osmom mjestu uguralo Kosovo. Popis se mijenja iz godine u godinu i samo je 21 država od 199, za koliko ih se izrađuje izvješće, zadržala istu poziciju.

Ivica Janković


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI