Mladi u Požegi molitvenim bdijenjem dočekali Novu godinu

Mladi na bdijenju
(FOTO: Požeška biskupija)

02.01.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 5779

Na Staru godinu, 31. prosinca u požeškoj crkvi sv. Lovre koja je u sastavu Biskupskog doma mladi su molitvenim bdijenjem ispratili staru i dočekali novu godinu. Pridružio im se i biskup Antun Škvorčević. Prvi dio bdijenja bio je obilježen marijanski, i u njemu su mladi povjerili svoje živote i budućnost Isusovoj Majci na ulasku u 2017. godinu, u kojoj se slavi 100. obljetnica njezinih fatimskih ukazanja. U drugom, euharistijskom dijelu, izložen je Presveti Oltarski Sakrament kojemu su mladi molitvom i pjesmom iskazali čast i hvalu te Isusu Kristu govornim i pisanim putem uputili svoje molitve.

Na svršetku bdijenja obratio im se biskup Antun, rekavši kako im se ne usuđuje čestitati "novu" godinu, zato što će ova, koju sada nazivamo "novom" brzo postati "starom", te ćemo na njezinom kraju opet čekati "novu", i tako po redu. Upitao je mlade kakvog onda smisla ima čekati i čestitati novu godinu? Posvjedočio je kako mu se daleko više sviđa govoriti o "mladom ljetu" a ne o "novoj godini", i pjevati s našom pučkom božićnom pjesmom: »Na tom mladom ljetu veselimo se". Ustvrdio je: »Kad idemo od staroga prema novom, krećemo se u vremenskim, odnosno kozmičkim kategorijama, koje teku i prolaze; ali kad pođemo od staroga prema mladom, ne ostajemo u kozmičkim kategorijama, nego se krećemo razinom kvalitete našega duha«. Rekao je mladima da su se oni »večeras ovdje klanjali i po Božjoj blizini ostvarili mladost duha, te na taj način iskusili - ne novo - nego mlado ljeto«. Poručio im je, ako ova godina u koju su ušli, bude zaista mlada po duhu koji u njima trajno oživljava Isus Krist, tada je u njima već započela vječnost, koja je trajna mladost duha«. Poželio im je da po blizini Božjoj u svom životu uvijek ostanu takvi, te budu mladenačka snaga hrvatske zemlje. Svi su zatim zapjevali "Narodni nam se Kralj nebeski", radujući se mladome Kralju i mladome ljetu koje se po njem ostvaruje. Uputili su se zatim u obližnju Dvoranu Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma, gdje su se još neko vrijeme nastavili družiti uz mali domjenak, bratske agape.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI