Hrvati kupuju polovne trakotre na zapadu EU

Traktori
(FOTO: Agroklub.com)

29.12.2016. | M.B./Agroklub.com
Pregleda: 6209

Ništa ni od ove godine za prodavače traktora. Iako je tih tristotinjak traktora dvostruko više negoli prijašnje godine, ovo je poražavajući podatak ne samo za prodavače i proizvođače traktora, nego prije svega za našu poljoprivrednu proizvodnju.

Kada u dvije godine ne prodamo ni 600 novih traktora, moramo priznati da smo na niskom stupnju razvijenosti tehnologije na našim oranicama, voćnjacima i vinogradima, a očito i u šumama. Već godinama gotovo da novi traktori ne stižu u naša sela, već ih nešto malo ima u tragovima.

U dvije godine nije prodano ni 600 traktora


Kako su to opet preživjeli trgovci mehanizacije vidjet će se kasnije jer zasigurno će se promijeniti i dileri i zastupnici. Rezultati su očajni. Ne zato što trgovci dobro ne rade, već iz financijske nemoći naših poljoprivrednika. Ruralni razvoj bit će samo plus, ali i bez njega i nove tehnologije, novih strojeva nije moguće proizvoditi ekonomično i uspješno. Neki mediji kažu da je ovo bolje. Ništa to ne valja.


u Turskoj se proda najviše traktora

U jednoj Turskoj proda se godišnje oko 60 tisuća novih traktora. U Njemačkoj oko 35 tisuća, a slično je i u Francuskoj. U Italiji se ta brojka kreće negdje oko 20 tisuća svake godine, a u Velikoj Britaniji 15 tisuća. A onda kod nas 200, 300 ili 500. Ništa. Velika nula. Kako je danas jednom zastupniku kada proda 10 traktora godišnje i što on znači tvornici koju zastupa možete si misliti. Zato nije ni čudo da svakih nekoliko godina imamo promjene tvrtki koje su zastupnici, a postoje najave i sada da su mnogi već izgubili pravo prodaje određenih brandova i da su se pojavili novi.

I dalje vodi John Deere

Statistika kaže da je prodano 503 traktora do 1. listopada ove godine. No, kada se bolje analizira tablica vidi se da tu pripada i 54 prodana Polarisa, a to je ono ATV vozilo koje je igračka za gradsku djecu, a iz nekog razloga ih vode u kategoriji s traktorima. Isto kao i Artic cat kojih je prodano 16 komada, Cao-am osam, te 10 Hisuna, pet CF Moto ATV-ea, kao i dva Dongfenga, Yamahe i Bransona i drugih igračaka.

Dakle, kada to odbijemo uz još neke malo veće samohodne kosilice za nogometna igrališta, upravo i govorimo o tristotinjak traktora. I dalje je na vrhu John Deere s nekih 90 komada, te iza njega Deutz fahr s 54. Svi ostali koji slijede, a to su Lamborghini, Case, New Holland prodali su 20-tak i 30-tak traktora za ratarstvo. Same, Carraro prodali su uglavnom voćarske i vinogradarske traktore.

S gotovinom u inzomestvo

Svi ostali brendovi drže se na desetak ili koji više ili manje prodani traktor. Posljedice i za trgovce, ali i za poljoprivrednike uskoro će se vidjeti. No, tu podataka nema, ali naraslo je tržište rabljene mehanizacije, pa tako i traktora što je veoma i dobar biznis, a i dobro rješenje za one kojima treba dobar traktor i kupuju gotovim novcem. Nije tajna da je u Njemačkoj, Austriji i Francuskoj moguće kupiti odlične polovne traktore.

Odlično reparirane, servisirane i pripremljene za prodaju. A uz to moguće je kupiti ih za manje novaca, kvalitetnije i suvremenije, s mnogo više opreme. Dakle, za očekivati je da će se novi traktori kupovati uz pomoć fondova, a kada se kupuje gotovinom vjerojatno će poljoprivrednici sami kupovati u inozemstvu, ili će se pojaviti tvrtke koje će po narudžbi dovoziti takve traktore.

izvor: www.agroklub.com


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI