Jozić: ¨2017. će biti godina velikih projekata¨

Druženje pleterničkih obrtnika i poduzetnika
(FOTO: M.B.)

28.12.2016. | Mateja Barukčić
Pregleda: 6334

Tradicionalni prijem i blagdansko druženje pleterničkih obrtnika i poduzetnika održano je danas u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice u Pleternici.

Osim samih obrtnika i poduzetnika, druženju je prisustvovala gradonačelnica Antonija Jozić te predsjednik Obrtničke komore Anto Bilobrk i predsjednik Gospodarske komore Luka Balenović. Njih dvojica su se u svom govoru složili u tome da je Pleternica zaista "perjanica" županije jer je postigla mnogo, što kroz EU Fondove, što kroz ostale vrste financiranja.




Svi prisutni imali su priliku pogledati video o Pleternici koji ih je upoznao s asvim investicijama koje je grad realizirao proteklih godina od izgradnje prometnica preko energetskih odnova škola pa do izgradnje raznih ustanova.


"Ova godina je bila godina velikih projekata na području našeg grada. To financijski možda nisu bili veliki projekti, međutim, kad ih se sve skupa zbroji bilo je investicija ukupno na razini 25 milijuna kuna. Prvenstveno mislim na obnovu kolničke infrastrukture nakon poplave u visini od 7,5 milijuna kuna. Naselja Blacko, Viskovci, Srednje Selo, Kuzmica, Frkljevci, Sulkovci i najveće ulaganje je na području Pleternice – Ivanindvorsko naselje. Brana u Pleternici je u obnovi a vrijednost ugovora je 4,9 milijuna kuna. Isto tako, imali smo energetsku obnovu na jedanaest objekata na području našega grada. To su tri područne škole – dvije su kompletno energetski obnovljene, a u dvije škole je instalirano novo grijanje na pelete. Isto tako, osam objekata u vlasništvu grada Pleternice, što u Pleternici što u mjesnim odborima je obnovljeno po principima energetske učinkovitosti. Uistinu vjerujem da će 2017. godina biti godina velikih projekata za Pleternicu. Idućih nekoliko dana ćemo pustiti javni natječaj za odabir izvođača rekonstrukcije kino dvorane u multimedijalnu dvoranu i ja računam da ćemo u idućoj godini moći otprilike dva milijuna kuna investirati u taj objekt. Očekujem sredstva Ministarstva kulture. Tu su svi drugi objekti i projekti koje smo prijavili na EU fondove. Ove godine je bilo jako puno prijava na prekograničnu suradnju – prijavili smo projekt s BiH i Srbijom a prijavljujemo i objekte na mjere ruralnog razvoja. Tako je prijavljena Ulica Ivana Tomića-Baje i kanalizacija u Požeškoj Koprivnici i Polojama i trenutno je u tijeku priprema dokumentacije za izgradnju drugog inkubatora u Pleternici – govori gradonačelnica Jozić te najavljuje veliki projekt Aglomeracije. "Očekujemo da će ti radovi krenuti iduće godine, u proračunu je osigurano 470 000 kuna. Obzirom da Tekija još raspolaže određenim sredstvima. To je za 2017. godinu,a u 2018. moramo izdvojiti 2,6 milijuna kuna i u 2019. godini preostali iznos. Napominjem da je to projekt koji ide preko Tekije i Hrvatskih voda a koji se financira sredstvima EU-a, zatim Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Hrvatskih voda i Grada Pleternice", dodaje Jozić.



"Što se tiče poduzetništva, radili smo usporedbu 2014. i 2015. godine – broj poduzetnika je povećan za 4%, sa 81 na 84 a broj registriranih obrtnika za 3,5% sa 114 na 118. I ono što je najsnažnija poruka svega toga da je zapošljavanje raslo za 18%, odnosno sa 346 samo u trgovačkim društvima na 410. Napominjem da podatke o obrtnicima nemamo jer ne postoje takve baze podataka ali očekujem da je taj broj isti. Dakle, rasli su i prihodi i izvoz a prema informacijama koje imam, broj obrtnika u 2016. je porastao za 8 a isto toliko je porastao i broj trgovačkih društava. Slijedeće godine podaci će biti još veći", zaključuje gradonačelnica Jozić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI