Češljanje ugovora Agencije za zemljište

Tomislav Tolušić
(FOTO: Mladen Mirković)

25.12.2016. | Mladen Mirković
Pregleda: 4846

"Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države vratit ćemo na razinu lokalnih samouprava. Od 2012. godine, kada zemljištem upravlja Agencija za poljoprivredno zemljište, pokazali su se sve sve mane i nedostatci centraliziranog sustava, upravljanje je bilo loše i nekompetentno, a bojim se da je bilo i zloupotrebe", najavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Decentraliziranje sustava upravljanja poljoprivrednim zemljištem HDZ-e je najavio još u predizbornoj kampanji. Tada je Tugomir Majdak u velikom intervjuu za Agroklub kazao kako je stanje u Agencije za poljoprivredno zemljište je u rasulu te kako ljudi na lokalnoj razni najbolje znaju stvarno stanje i probleme vezane za poljoprivredno zemljište. Zbog toga treba omogućiti veće participiranje lokalnih i regionalnih zajednica u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, a Agencija će imati svoju funkciju u procesu.

Promjene u sustavu upravljanja zemljištem


Promjene u sustavu upravljanja pratit će i provjera potpisanih ugovora, osobito onih potpisanih u posljednje vrijeme.


"Ono što je dodijeljeno stočarima 2015. godine, ti ugovori sigurno idu na reviziju. Sve što je radila Agencija će se provjeriti. Ono što je napravljeno 2008., 2009. godine, to sigurno nećemo provjeravati. Prošao je dovoljan niz godina i stvari su valjda sjele na svoje mjesto", kaže Tolušić.

Novi Zakon o zemljištu

Očigledno je da novi ministar planira pažljivo pročešljati rad Agencije zbog sumnji u nepravilnosti. Kao dodatan argument za decentraliziranje sustava urpavljanja zemljištem, Tolušić navodi da su svi ugovori koje su Gradovi i Općine potpisali imale potvrdu valjanosti državnog odvjetništva.

"U tom pogledu tu nemamo što reći. Od kada ugovore radi Agencija, sve se radi bez DORH-a. Mi ćemo dobiti bolju kontrolu i brži sustav urpavljanja zemljištem. Ovako mi sami kočimo upravljanje poljoprivrednim zemljištem", kaže Tolušić.

Ministar kreće u ispunjavanja predizbornih obećanja. Podjsetimo kako je HDZ u kampanji najavio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Cilj novog Zakona je konačno staviti u ravnopravan položaj i male i velike proizvođače te u upotrebu poljoprivredno zemljište.

Važnost lokalne samouprave

Koncept koji su u HDZ pripremili sadrži sređivanje imovinsko-pravnih odnosa, uvođenje modela nasljeđivanja, kao i darivanje neobrađenog i zapuštenog državnog zemljišta mladim poljoprivrednicima sukladno kriterijima koje smo izradili. Također planira se, osim zakupa i koncesije, uvest i mogućnost prodaje zemljišta, a veće učešće u provedbi imat će lokalna i regionalna samouprava. Potrebno je također i smanjiti razdoblje zakupa, jer aktualni zakup na 50 godina fiksira tržište.

IZVOR: agroklub.com


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI