Svećenici čestitali Božić biskupu Antunu Škvorčeviću

Naslov slike
(FOTO: 034 portal)

24.12.2016. | M.M.
Pregleda: 2812

Dijecezanski i redovnički svećenici i đakoni iz župa Katedralnog arhiđakonata, središnjih biskupijskih ustanova te arhiđakoni i dekani okupili su se 23. prosinca u Dvorani Bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi na tradicionalnom svećeničkom čestitanju Božića biskupu Antunu. Generalni vikar Josip Krpeljević je, govoreći o dvadesetom Božiću Požeške biskupije, podsjetio na ozračje u kojem je 1997. godine slavljen prvi Božić, nekoliko mjeseci nakon uspostave Požeške biskupije, usporedivši ga sa skromnošću betlehemske štalice, ali i istaknuvši veliku radost svećenika i vjernika zbog rođenja Požeške biskupije i ređenja njezinoga prvog biskupa.

Osvrnuvši se na postignuća u protekloj 2016. godini na duhovnom području rekao je da je ona »u pravom smislu riječi bila Godina milosti Gospodnje« jer je tijekom Izvanrednog jubileja milosrđa zadobiveno mnogo milosnih darova, a kao osobito snažni duhovni događaj istaknuo je Biskupijsko hodočašće u Svetu zemlju. Govoreći potom o postignućima na materijalnom području, spomenuo je obnovu pročelja Katedrale, postavljanje novih brončanih vrata na njezinu ulazu, izvanjsku obnovu Dvorana Sv. Terezije Avilske na katedralnom Trgu te otvorenje Dijecezanskog muzeja u Požegi. Spomenuo je među ostalim i doprinos biskupa Antuna u radu mješovite komisije Katoličke i Pravoslavne Crkve o bl. Alojziju Stepincu, koja je osnovana na inicijativu Svete Stolice.

Izražavajući radost što će u 2017. godini biti proslavljena 20. obljetnica utemeljenja Požeške biskupije i održan Treći biskupijski euharistijskoj kongres, zaželio je biskupu Antunu sretan Božić i blagoslovljenu Novu godinu.


Zahvaljujući generalnom vikaru na čestitci, biskup Antun je spomenuo da se raduje spomenutim postignućima Požeške biskupije od prvog Božića do danas, kako duhovnim tako i onim materijalnim, ali da ispituje sebe je li učinio sve što je mogao i bio dužan učiniti. Zahvalio je najprije Bogu što je svih tih godina imao povjerenja u njega, u njegove suradnike svećenike, da u Požeškoj biskupiji svojim ljudskim snagama, pokatkad i nemoćima, surađuju s njime na njegovu naumu o nama i o našoj domovini Hrvatskoj. Zahvalio je Bogu i na onome što im je povjerio kroz trpljenje, nemoći i kušnje, rekavši da im je kroz to dozivao u pmaet kako ono što trebaju ostvarivati nije nešto njihovo, ljudsko, nego uvijek i jedino njegovo, Božje. Zahvalio je potom i »svima onima koji s osjećajem odgovornosti nose poslanje koje im je povjereno«, svećenicima u Biskupskom ordinarijatu i u drugim biskupijskim ustanovama te svim drugim svećenicima diljem Biskupije »za ono što su svojom spremnošću, požrtvovnošću i vjernošću u suradnji s biskupom nastojali ugraditi u živi organizam svoje mjesne Crkve u kojem je prisutan Isus Krist onim svojim tijelom koje je rođeno u Betlehemu i položeno u jaslice, koje je žrtvovano na križu i koje je, preobraženo, prisutno među nama u Presvetoj Euharistiji«.


Podsjetio je okupljene svećenike da su »krštenjem pritjelovljeni tom Isusovom organizmu, a svetim redom prispodobljeni Kristu Glavi, da bi njegovo tijelo, koje je Crkva, snagom Duha Svetoga moglo zaista biti živi organizam«.

Zahvalio je Isusu Kristu što ih je smatrao dostojnima dara svetog reda i povjerio im da budu njegova vidljiva prisutnost, osobito kad »in persona Christi capitis« predsjedaju liturgijskim slavljima. »Radujmo se što smo svoje ljudsko ugradili u njegovo božansko, radujmo se svojim žrtvama i svojim patnjama, svemu našem svećeničkom zanosu koji smo uložili u Crkvu, u narod Božji«, rekao je biskup, čestitavši okupljenim svećenicima njihov dvadeseti, svećenički Božić u Požeškoj biskupiji, i zaželjevši im blagoslovljenu 2017. Godinu, osobito u pripravi za slavlje trećega Biskupijskoga euharistijskog kongresa.

Potom je đakon Ivan Ereiz pročitao božićnu čestitku papi Franji, koju su svi prihvatili pljeskom. Komorni katedralni zbor uljepšao je svećeničko čestitanje Božića s nekoliko božićnih skladbi.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI