Požega ostaje bez vrhunskih športaša

Antonio Furić
(FOTO: Privatna kolekcija)

17.12.2016. | M.B.
Pregleda: 14678

U članku koji smo objavili danas pod nazivom "Iz gradskog proračuna skoro 700 tisuća kuna manje u 2017.godini" pisali smo kako je Grad umanjio proračun Požeškog športskog saveza za gotovo 700 tisuća kuna. To znači da za određena područja u športu neće biti sredstava. Tako se ukinulo stipendiranje vrhunskih sportaša među kojima su Matej Jaroš, Antonio Furić i drugi.

Upravo smo u redakciju primili email s komentarima dvaju požeških najuspješnijih športaša, Mateja Jaroša i Antonia Furića. Njihove komentare na odluku Gradskog vijeća donosimo u potpunosti:

"Koji je cilj ovoga? To je pitanje koje mi je prvo palo na pamet, kada sam čuo vijest da gradske strukture nisu odobrile sredstva za vrhunski sport u Požegi. Odgovor koji se nameće je da očito žele da svi oni koji imaju kategoriju vrhunskog sportaša odu iz grada i nastupaju za neke druge klubove, da ih se Požega odriče i da ih ne treba. Teško mi je to za prihvatiti, pogotovo zato što je prvi čovjek grada, gradonačelnik Vedran Neferović, osoba koja dolazi iz sporta i bivši sportski djelatnik. On sigurno zna da djeca i mladi sportaši Požege trebaju uzore kako bi stremili svojim ciljevima i ostvarivanju svojih snova. Tko će im biti uzori nego vrhunski sportaši iz njihovog grada? Ako otjerate nas, onda će i oni znati da je svejedno kakav rezultat će polučiti na natjecanjima i da je njihova budućnost odlazak. Razmislite još jednom sto želite!" , rekao nam je Antonio Furić, više puta proglašavani najbolji športaš Požege, višestruki prvak Hrvatske u bodybuildingu, prvak Europe i jedini Požežanin ikad koji je nominiran za najboljeg športaša Republike Hrvatske. Antonio baš očekuje rješenje Hrvatskog Olimpijskog Odbora koje mu nosi kategoriju vrhunskog športaša Hrvatske.





Matej je kazao sljedeće:

"Ništa novo! Moji nastupi i krvava odricanja za pripreme, kidanje od kruha za kupnju motora da vozim s lošijima od mene, a kojima su njihove sredine iste te uvjete omogućile bez muke, nisu za mene ništa novo. I ove godine ništa od obećanog nije mi ostvareno. Zašto da se onda nadam da će sljedeće biti BAR isto?? Morate samo naučiti klince ovoga grada da si uzore ne traže u vrhunskom sportu, na sportskim borilištima, nego po lokalnim kafićima jer i oni imaju veća prava nego najbolji u svojoj branši", rekao nam je Matej Jaroš, višestruki prvak i reprezentativac Hrvatske u motocrossu. Matej trenutno ne prima stipendiju jer, zbog teške ozlijede, nije uspio ostvariti rezultat koji je donosi. No, mogućnost ostvarivanja iste bila bi mu dodatni motiv za bolje pripreme i žestoke borbe naredne sezone. Ovako će svoju satisfakciju morati potražiti u "Bravo, Matej!", "Može fotka s tobom?", "Može autogram?"...



Za vrhunski sport (stipendije) u Gradu Požegi do sad je izdvajano 80 000 kn godišnje. Najbolji (športaši s 1. kategorijom Hrvatskog olimpijskog odbora) primali su 1600 kn mjesečno, 2. kategorija 1200 kn, 3 kategorija 800 kn. U Požegi smo ostali na samo četiri takva športaša i za listopad je iz gradskog proračuna za vrhunski sport izdvojeno 5200 kn. Važno je napomenuti da su oba športaša imali ponude da nastupaju za klubove iz Zagreba gdje bi primali osjetno veću stipendiju, no, zbog ljubavi prema svome gradu, odbili su. Grad im se lijepo zahvaljuje. U proračunu postoji stavka Kvalitetan sport, ali ta sredstva ne idu vrhunskim sportašima, nego Slavoniji, rukometu i tako dalje koji, po ovome, ispadaju kvalitetniji od vrhunskih sportaša, a kategoriju istih nikada neće zaslužiti. HOO ima kriterije i jasno je određeno tko su najbolji. No, kod nas je to drugačije!






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI