Besplatno cijepljenje protiv HPV-a do kraja godine

Cijepljenje
(FOTO: g.zarez.info)

17.12.2016. | M.B./g.zarez.info
Pregleda: 5069

Do kraja 2016. godine mogu se cijepiti besplatno protiv HPV-a sve djevojčice i djevojke, dječaci i mladići od devet godina starosti do 25 godina starosti četverovaentnim cjepivom (Silgard). Djecu i mladež koja pohađaju školu te redovite studente i studentice cijepe nadležni timovi školske medicine, a mladež do 25 godina koja ne pohađaju školu mogu se cijepiti u službi za epidemiologiju nadležnog zavoda za javno zdravstvo ili kod izabranog liječnika.

Do kraja 2016. godine mogu se cijepiti besplatno protiv HPV-a sve žene i muškarci stariji od 25 godina dvovalentnim cjepivom (Cervarix), doznajemo iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cijepiti i informirati se o mogućnostima i opravdanosti cijepljena s obzirom na dob i druge okolnosti moguće je u službi za epidemiologiju nadležnog zavoda te kod izabranog liječnika ginekologa ili liječnika obiteljske medicine, a redoviti studenti kod nadležnog školskog liječnika.

Tijekom školske godine 2016./2017., timovi školske medicine pri Zavodu za javno zdravstvo pozivat će na cijepljenje učenike 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole. Djevojčice i dječaci ove dvije generacije cijepit će se četverovalentnim cjepivom (Silgard).


Mogućnost cijepljenja svih osoba od 9 godina starosti, bez posebnog dobnog ograničenja traje samo do kraja 2016. godine. Od 2017. godine samo će se moći dovršavati sheme cijepljenja započete u 2016. godini, a počevši od školske godine 2017./2018. cijepljenje će biti besplatno samo za djecu koja pohađaju 8. razred osnovne škole.


Cijepljenje protiv Humanog papilomavirusa (HPV-a) preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma. Iako je dobro cijepiti se prije početka spolne aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporuča i onima koji su spolno aktivni. U slučaju da su zaraženi HPV-om najvjerojatnije nisu zaraženi svim tipovima HPV-a protiv kojih se cijepi. Dijagnostička obrada radi utvrđivanja možebitne infekcije HPV-om nije opravdana prije cijepljenja.

izvor: www.g.zarez.info



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI