Pakrački vijećnici jednoglasno usvojili posljednji gradski Proračun u ovom mandatu

Sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca
(FOTO: Compas.com.hr)

16.12.2016. | M.B./Compas.com.hr
Pregleda: 3784

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Pakraca u pakračkoj gradskoj vijećnici 15. prosinca 14 prisutnih gradskih vijećnika usvojili su Proračun za 2017. godinu u iznosu od 27.212.576,06 kn kao posljednji tijekom aktualnog saziva Gradskog vijeća. Pri izglasavanju Proračuna odsutni su bili vijećnici dr. Alen Dumančić (SDP) i Damir Špančić (nezavisni) koji je nakon što je Proračun već bio usvojen stigao na sjednicu prilikom izjašnjavanja o posljednjoj točki dnevnog reda uz ispriku kako je zbog prometne nesreće u Koritima morao čekati ponovno otvaranje prometnice.
Prijedlog Proračuna Grada Pakraca za 2017. godinu, prema uobičajenoj praksi, donesen je nakon objedinjene rasprave uz još tri povezane točke dnevnog reda odnosno s Prijedlogom Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017., Prijedlogom Programa održavanje komunalne infrastrukture te Odlukom o izvršavanju Proračuna Grada Pakraca za 2017.

Prema podnesenom obrazloženju Proračuna za 2017. godinu predložena visina prihoda Grada Pakraca u idućoj godini iznosi 27.212.576,06 kn, u koji nije uračunat prijenos manjka prihoda iz 2016. godine, a koji se planira za proračunsku 2017. godinu u visini od 1,5 milijuna kuna. Pri tome je planirana visina prihoda i primitaka 37% viša u odnosu na ostvareno u 2015. godini odnosno 7% viša u odnosu na planirani iznos proračuna po, u listopadu 2016., usvojenom rebalansu proračuna Grada Pakraca za 2016. godinu. S druge strane, visina rashoda gradskog Proračuna u 2017. godini iznosi 25.712.576,06 kn što je 26% više u odnosu na ostvareno u 2015. godini odnosno 21% više u odnosu na planirani iznos proračuna po usvojenom rebalansu Proračuna za 2016. godinu.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević istaknula je kako ovakav Proračun nije predizboran, što se očekivalo, te ga smatra realnim i razvojnim. Od sastavnica proračuna navela kako je njime predviđena kupnja zemljišta unutar poduzetničke zone čime bi se omogućili uvjeti za njeno širenje i privlačenje novih poduzetnika, a također je predviđeno uređenje središnjeg gradskog trga za što se očekuje financiranje kroz Mjeru 7.4. iz europskih fondova. U gradskom proračunu također su osigurana dodatna financijska sredstva namijenjena za zapošljavanje još jednog djelatnika u Muzeju grada Pakraca tako da će nakon više godina obećanja gradskih vlasti Muzej grada Pakraca u idućoj godini konačno imati uz ravnatelja zaposlenog još jednog djelatnika. "Ovim Proračunom nije predviđeno dodatno financijsko opterećenje prema našim sugrađanima kako bi napunili prihodovnu stranu.", rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević.


Oba kluba vijećnika, HDZ-a i SDP-a, prihvatili su ovakav Proračun, a tijekom rasprave pojedinci su iznijeli svoje opservacije. Neven Garača (SDP) upitao je kakva će biti posljedice aktualne porezne reforme i je li pakračka gradska vlast spremna na njih. Gradonačelnica Anamarija Blažević odgovorila je kako će, prema službenim najavama Ministarstva financija RH, kako će sve manje prihode koje će gradovi imati s početkom primjene novog načina računanja poreza na dohodak država kompenzirati kroz pomoći odnosno svaki manjak prihoda od poreza na dohodak bit će kompenziran.


Dragan Marin (SDP) iznio je opservaciju na temelju promotrenih stavaka proračuna kako se njime zadržava postojeće stanje u odnosu na prošlu godinu te ga ne može smatrati socijalnim i razvojnim nego konzervativnim.

Nikola Ivanović (SDSS) istaknuo je kako će Proračun podržati zbog namjere nastavka dobrih odnosa i suradnje, a s ciljem daljnjeg napretka i ulaganja u infrastrukturu naselja u istočnom dijelu Grada Pakraca. "Teško se može reći kako je proračun razvojan, ali su ostavljene naznake za povećanje preko privlačenja dodatnih sredstava iz europskih fondova.", rekao je Ivanović.

Na kraju je predsjednik Gradskog vijeća Zoran Krejči (SDP) iznio zaključak o zadnjem proračunu prije novih lokalnih izbora u idućoj godini. "Ipak je s ove strane Gradskog vijeća došlo do određenog stupnja sinergije. Netko bi možda htio da je to bilo više, netko je zadovoljan s ovim nivoom. Uspjeli smo privesti i ovaj mandat kraju te zadnje usvajanje proračuna prije izborne godine kako izgleda usvojit ćemo ga jednoglasno. Prethodni gradonačelnik i sadašnja gradonačelnica uspjeli su poslušati stavove gradskih vijećnika, lijeve i desne strane. Znam kako to nije bilo lako, međutim pobijedio je glas razuma i ovo je sve osim izbornog proračuna.", rekao je Krejči te se zahvalio gradonačelnici što je pri sastavljanje proračuna poslušala sugestije cjelokupnog Gradskog vijeća. "Silnu energiju smo utrošili tijekom tri godine mandata kako bi otplatili kredite koji su dizani na ovaj ili onaj način, kako bi priveli manjak u gradskoj kasi na nekakvu putanju od 1,5 milijuna kuna. Za gradonačelnicu Anamariju Blažević to će biti prihvatljiva razina, normalno, za mene će biti pokušati doći do nule ili barem na milijun kuna, ali eto do određenog zajedničkog rješenja u pogledu tog manjka smo došli.", dodao je Krejči te upozorio buduće sazive Gradskog vijeća i čelne ljude Grada neka im ovo iskustvo bude opomena koliko se vremena izgubilo na vraćanje kredita zbog čega "ono što smo htjeli učiniti u svrhu razvoja Grada Pakraca nismo uspjeli napraviti".

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini gradskim vijećnicima prenesena su izvješća o realizaciji godišnjeg plana i programa Osnovne škole "braće Radića" u Pakracu za školsku godinu 2015/2016 te izvješće ravnatelja Srednje škole "Pakrac" za školsku godinu 2015/2016, a budući da osnivač ovih obrazovnih ustanova nije Grad Pakrac nego Požeško-slavonska županija izlaganja ravnateljice Sanje Delač i ravnatelja Darija Čilića imala su samo informativni karakter.

Jednoglasno su usvojeni planovi i programi rada Gradske knjižnice Pakrac i Muzeja grada Pakraca za 2016/2017 godinu. Podnijeli su ih ravnateljica knjižnice Monika Lucić-Fider i gradonačelnica ispred muzeja jer je ravnateljica Jelena Hihlik bila spriječena zbog zdravstvenih razloga. Vijećnici su s odobravanjem prihvatili vijest kako će u Muzeju grada Pakraca iduće godine biti zaposlena još jedna stručna osoba. Ravnateljica knjižnice Monika Lucić-Fider među ostalim aktivnostima prenijela je i jednu novost, a radi se provođenje sportske igraonice za djecu do tri godine starosti koju će gradska knjižnica provoditi u suradnji s fizioterapeutima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, a uz odobreno sufinanciranje Ministarstva kulture RH.

Morena Mandić-Čolić, Jelena Hihlik i Tomislav Novinc jednoglasno su imenovani za članove školskog odbora Osnovne glazbene škole "Pakrac".

Od ostalih odluka usvojena je Analiza stanja sustava civilne zaštite za Grad Pakrac u 2016. godini te su određene pravne osobe od interesa za sustav civilne zaštite Grada Pakraca. Također su radi kandidiranja projekata na natječaj iz Mjere 7.2.2. usvojene odluka o jedinstvenoj bazi podataka nerazvrstanih cesta na području Grada Pakraca te odluka o suglasnosti Gradu Pakracu za provedbu ulaganja pri izgradnji prometnih površina u dijelu Ulice Aleja kestenova u Pakracu duljine 274,35 metara.

izvor: www.compas.com.hr 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI