Požega domaćin sjednice Predsjedništva HVZ-a

Sjednica predsjedništva HVZ-a
(FOTO: I.V.)

13.12.2016. | I.V.
Pregleda: 3626

Sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice seovaj puta održala u Požegi, točnije u restoranu Zlatni Lug u Donjim Emovcima u utorak 13.12. u 11 sati.

Na početku sjednice prisutne je pozdravio zamjenik župana zadruštvene djelatnosti Ferdinand Troha koji je prisutnima zaželio da se osjećajuugodno u našem kraju te naglasio kako su upravo vatrogasci nositelji mnogihdruštvenih događanja u našoj županiji.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Željko Petrović, je napočetku sjednice proveo prisutne kroz prezentaciju vatrogastvaPožeško-slavonske županije, upoznajući ih sa stanjem, opremljenošću, brojemdruštava i operativnom spremnošću.





Predsjedništvo je na sjednici donijelo Financijski plan za2017. godinu sa projekcijama 2018. i 2019. godine, operativni program rada,izmijenilo postojeći plan nabave i donijelo novi. Raspravljalo se i o mjerilimakorištenja sredstava premije osiguranja te donijelo odluku od dodijeli zvanja "počasniviši vatrogasni časnik".

Za komentar smo se obratili načelniku Hrvatskevatrogasne zajednice Željku Popoviću, evo što je rekao:



- Mi smo danas donijeli plan prihoda i rashoda Hrvatskevatrogasne zajednice u iznosu od 13 milijuna kuna od toga su 6 milijuna i 200tisuća kuna proračunska sredstva, 3,5 milijuna kuna su sredstva premijaosiguranja, 1,6 milijuna je iz novog EU projekta i oko 1,2 milijuna su vlastitiprihodi što ostvarujemo od prodaje odlikovanja, priručnika i ostalih publikacija– rekao je načelnik HVZ-a Željko Popović

Popović je zadovoljan stanjem organizacije u Požeško-slavonskojžupaniji, za koje kaže da je vodeće u grupi. Za opremljenost kaže da jezadovoljavajuća jer ovisi o fiskalnim kapacitetima područne i lokalnesamouprave.

- Svjedoci smo da su proračuni županija, pogotovo u priobalju,jako različiti a oni određuju opremljenost vatrogastva, ali vaša Vatrogasnazajednica je i tu našla rješenje u suradnji sa Vladom Tirola te opremiladruštva sa 40-tak vozila koja će još desetak godina služiti svrsi – nastavlja Popović

Kaže kako su u izradi strategije domovinske sigurnosti aonda i takvog zakona što bi trebalo postati platforma za izmjene, odnosno,restrukturiranje Vatrogastva u Hrvatskoj.

- Moje je stajalište poznato, po meni država radi grešku, onabi trebala svim jedinicama lokalne samouprave bez obzira na model organiziranjaVatrogasne službe dati određena minimalna financijska sredstva a lokalnasamouprava uz pomoć područne bi, ovisno o rizicima na tom području, još dodalasredstva za to vatrogastvo.

Kaže kako su se, suprotno modelu koji on zagovara, jedinicelokalne samouprave prilagodile modelu koji financira država i osnovali javnepostrojbe te na taj način uprihodili sredstva, za što kaže da nije dobro i daće taj "balon" negdje puknuti.

- Sufinanciranje vatrogastva sa državne razine treba proširitina sve jedinice lokalne samouprave jer svi oni imaju zakonsku obvezuorganiziranja vatrogasne službe po bilo kojem modelu. Ne provode vatrogasnudjelatnost samo oni koji imaju profesionalne postrojbe, već provode i oni kojiimaju samo dobrovoljce. Zašto, na primjer, jedan operativni vatrogasac nekogDVD-a ne bi bio zaposlen u Općini kao domar, u vrtiću kao vozač ili slično. Torade zapadne zemlje. – zaključio je Željko Popović


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI