Skupština biskupa đakovačko-osječke metropolije u Požegi

Skupština biskupa
(FOTO: Požeška biskupija)

13.12.2016. | Požeška biskupija
Pregleda: 2155

U Biskupskom domu u Požegi održana je 12. prosinca XXXII. skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Đure Hranića, uz sudjelovanje nadbiskupa i metropolita u miru Marina Srakića, domaćeg biskupa Antuna Škvorčevića te srijemskog biskupa Đure Gašparovića. Uz biskupe na sjednici je bio i kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije Robert Jugović, Srijemske biskupije Marko Loš te Požeške biskupije Nikola Legac. Nakon molitve Trećeg časa, domaći biskup Antun je u pozdravu istaknuo kako je već sam skup biskupa jedne crkvene pokrajine događaj eklezijalnog značenja, jer se po njem očituje biskupska kolegijalnost koja povezuje određene biskupe i njihove mjesne Crkve s općom Crkvom kojoj je na čelu nasljednik sv. Petra. Spomenuo je da se ova skupština održava u vremenu kada se prisjećamo tužnih događaja prije 25 godina, pada Vukovara 18. studenog i stradanja Voćina, čije je spomen sutrašnjega dana, 13. prosinca. Polazeći od kratkog biblijskog čitanja u molitvi Trećeg časa, biskup je istaknuo kako prorok Izaija, nakon teških stradanja babilonskog sužanjstva tumači da Bog računa s Izraelovim ostatkom i po njegovoj vjernosti želi izvesti svoj naum spasenja. Kazao je da možemo s pravom reći kako nakon najnovijih stradanja u Domovinskom ratu i sekularizacijskih procesa koji se odvijaju u suvremenom društvu možemo također govoriti o ostatku koji je kod nas vjeran Bogu, a koji susrećemo u jezgri vjernika svake župe i Biskupije, s kojom biskupi trebaju računati u svojim pastoralnim promišljanjima i programiranjima, da on bude uistinu evanđeoska sol i kvasac u našoj višekulturnoj sredini. Istaknuo je da u tom smjeru idu i promišljanja ove biskupske skupštine te je njezinim sudionicima poželio ugodan boravak u Požegi i uspješan rad.

Nadbiskup Hranić je zahvalio na domaćinovim izrazima dobrodošlice, spomenuvši da je Požeška biskupija ušla u 20. godinu svoga postojanja, čestitao biskupu i cijeloj Biskupiji na svemu što su tijekom toga vremena ostvarili. Podsjetio je i na 16 godina otkako je Srijemska biskupija dobila svoga generalnog vikara s posebnim ovlastima u osobi biskupa Đure Gašparovića i na osmu obljetnicu njezina osamostaljenja. Istaknuo je da kao susjedne biskupije imamo jedne od drugih što naučiti i da trebamo biti jedni drugima potpora, kazavši da se to očituje i u dnevnom red ove skupštine.

Biskupi su potom nastavili raspravu s prethodne skupštine održane u Đakovu u mjesecu srpnju ove godine o djelovanju građanskih udruga koje se zauzimaju za evanđeoske vrijednosti u našem društvu te su istaknuli njihovo veliko značenje. Ujedno su se složili kako valja imati načelno jedinstven stav s obzirom na traženja tih udruga da im Crkva bude određena logistika, te one pokatkad određuju što bi biskupi i župnici za njih trebali činiti bez prethodnog dogovora o tome, što stvara određene poteškoće, napose zbog toga što neke od njih postaju političkim strankama te stavljaju u pitanje svoju vjerodostojnost. U tom smislu biskupi su zaključili da se valja zauzimati za jasnu odvojenost poslanja Crkve od djelatnosti građanskih udruga. Pored toga razmotrili su i neke pojave kod određenih crkvenih udruga ili pojedinaca koji također nastupaju na način kao da bi biskupi i župnici trebali izvršavati njihove programe na području Crkve u Hrvatskoj a da to nije provjereno niti odobreno na razini mjesne Crkve kojoj pripadaju. Složili su se kako biskupije Đakovačko-osječke crkvene pokrajine ostaju otvorene za sve one pokrete i udruge koje postoje na razini opće Crkve, ali da specifičnosti u kojima se nalaze ove biskupije ne preporučaju djelovanje nekih pokreta na njihovom području bez ozbiljnog nastojanja oko inkulturacije kako u vjerničko tako u opće društveno stanje. Pripomenuli su da posebni problem predstavljaju određeni pojedinci koji organiziraju evangelizacijske programe za katoličke vjernike a koji naukom i životom ne svjedoče pripadnost Katoličkoj Crkvi te zbunjuju vjernike, o čem bi trebala progovoriti Hrvatska biskupska konferencija.


Nadbiskup Marin Srakić predstavio je Apostolsko pismo pape Franje Misericordia et misera kojim Sveti Otac daje i nadalje svim svećenicima ovlast za odrješivanje grijeha pobačaja koju su imali tijekom Izvanrednog jubileja milosrđa. Biskupi su zaključili da će o tom uputiti svećenicima posebno pismo. Raspravljalo se k tome o međubiskupijskoj suradnji s obzirom na trajnu formaciju svećenika i vjeroučitelja u školi te o potrebi i mogućnosti ujednačavanja različitih službenih formulara na razini Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, kao što su zapisnik primopredaje župe, godišnje pastoralno izvješće, zapisnici dekanatskih i kanonskih vizitacija. Biskupi su razmijenili mišljenje i o nekim ekumenskim pitanjima, kao i o trenutačnom socijalnom stanju u Hrvatskoj, napose u Slavoniji.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI