Biskup Škvorčević posjetio samostan sestara Klarisa u Požegi

Biskupov posjet Klarisama
(FOTO: Požeška biskupija)

11.12.2016. | I.V./Požeška biskupija
Pregleda: 11072

U okviru svoga adventskog programa, biskup AntunŠkvorčević u pratnji đakona Ivana Ereiza posjetio je 10. prosinca Samostansestara klarisa u Požegi. Nakon molitve u crkvi sv. Klare, susreo se sa svomzajednicom u govornici i progovorio o nekoliko važnih pitanja sestarskogživota.

Podsjetio je sestre da su primile hrvatski prijevod Apostolskekonstitucije pape Franje "Vultum Dei quaerere" o ženskom kontemplativnom životuod 29. lipnja 2016. i potrebi da je proučavaju i nastoje u život provesti onošto ona traži ili preporučuje. Kazao je da će im u tome biti na pomoć noviduhovnik, fra Mijo Hrman iz požeškoga Franjevačkog samostana koji je zamijeniofra Domagoja Šimunovića i svakodnevno s njima slavi svetu misu.

Istaknuo jeznačenje klauzure i njezina vjernog održavanja za njihov kontemplativni život.Ustvrdio je da one nisu neke privatnice, nego crkvena činjenica, jer su svojpoziv primile usred Crkve i za Crkvu. Naglasio je da su po vjeri II.vatikanskog sabora one kao redovnice onoliko pripadnice opće Crkve, koliko suugrađene u mjesnu Crkvu, u kojoj se ostvaruje jedna, sveta katolička iapostolska Crkva.


Podsjetio je sestre da su one tijekom šesnaest godinadjelovanja u Požeškoj biskupiji utemeljenoj prije dvadeset godina dale velikduhovni doprinos u njezinu životu, napose molitvom za svećenike i duhovnazvanja, kako im je biskup povjerio 2000. godine prigodom otvorenja njihovasamostana.Potaknuo ih je da još žarče mole za svećenike, koji su izloženi duhusvijeta te za nove služitelje oltara.


Sestre su biskupa izvijestile o svom životu, ozdravstvenim poteškoćama poglavarice samostana s. Pije Kozjak koje jeliječenjem nadvladala, o djevojkama koje im se javljaju kao redovničkekandidatice i potrebi dogradnje samostana, o usluzi koju čine župnicimaponovnim pečenjem hostija.

Biskup je upoznao sestre s programom 20. obljetniceutemeljenja Požeške biskupije, čije će središte biti Treći biskupijskieuharistijski kongres u Požegi, 24. rujna 2017. te ih je potaknuo da svojommolitvom prate sve ono što se u tom pogledu događa.Darovao je sestramamonografiju "Ivo Dulčić" Igora Zidića i knjigu "Dijecezanski muzej u Požegi iRiznica požeške Katedrale" te im je protumačio značenje prikupljanja pokretnesakralne baštine, njezinog čuvanja i obnavljanja za svjedočenje o našemkatoličkom i hrvatskom identitetu na slavonskim prostorima.

Susret je završiomolitvom i Božjim blagoslovom koji je biskup zazvao na samostanskuzajednicu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI