Slavlje sv. Nikole u Pleternici

Sv. Nikola u Pleternici
(FOTO: Požeška biskupija)

08.12.2016. | Požeška biskupija
Pregleda: 3872

Na blagdana sv. Nikole Biskupa, zaštitnika istoimene župe u Pleternici, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 6. prosinca u župnoj crkvi euharistijsko slavlje. Uz domaćeg župnika Antuna Ćorkovića s biskupom su koncelebrirali svećenici Pleterničkog i Požeškog dekanata. Biskup je pozdravio nazočne vjernike, čestitao im blagdan sv. Nikole, njihova župnog zaštitnika a svim građanima Dan Grada.



U homiliji je podsjetio na tužne događaje iz Drugoga svjetskog rata kada je pleternička župna crkva sv. Nikole bila razorena, a nova se mogla početi graditi tek šezdesetih godina prošlog stoljeća i još uvijek nije u potpunosti dovršena. Ustvrdio da je od razaranja materijalne crkve sv. Nikole mnogo teže moralno razaranje žive pleterničke crkve sv. Nikole. Ukratko je prikazao život svetog Zaštitnika, podsjećajući na drugu polovinu trećega i početak četvrtog stoljeća kada su rimski carevi progonili Crkvu. Naglasio je da roditelji malog Nikolu nisu odgojili po carevoj, nego po Božjoj volji i da je Nikola ostao čvrsto vjeran Božjem sustavu vrijednosti, radije podnoseći progon i prisilan devetogodišnji rad, nego li ga se odreći. Dočekao je vrijeme kad su kršćani mogli slobodno ispovijedati svoju vjeru, bio izabran za biskupa Mire u današnjoj Turskoj. Bio je čovjek čvrste osobnosti, ali velike dobrote koja se očitovala u njegovu snažnom zauzimanju za dostojanstvo svakog djeteta koje je u onodobnom društvu bilo male vrijednosti te za djevojke koje su bile prodavane za bijelo roblje. Suprotstavio se arijanskom nijekanju Isusova božanstva, osobito na općem saboru 325. godine u gradu Niceji, gdje je po nekim povijesnim tragovima u vjerničkom žaru pljusnuo određenog arijanca i za to dobio pohvalu same Isusove Majke. Biskup je kazao kako sve spomenuto potvrđuje da Nikola nije bio dobričak koji djeci dijeli darove, nego im je činio najveće dobro tako što ih je uvodio u dostojanstvo evanđeoskog, Isusova sustava vrijednosti te je po tom svojim primjerom aktualan i danas.


Ustvrdio je da su se na Nikoli očitovale one crte života o kojima govori naviještena Božja riječ te je na neke od njih podsjetio. Kazao je kako prvo čitanje svjedoči da je prorok Izaija, u vrijeme progonstva svoga naroda bio duboko uvjeren da ga iz njega može izvesti samo snaga Božjega Duha, jedino moćnog ostvariti prodor u stanje čovjekove zarobljenosti zlom i osloboditi ga. Nikola je bio čovjek moćan duhom po kojem je činio mnoga dobra djela. Biskup je podsjetio da živimo u vremenu u kojem ima mnogo duhovnih slabića te je pozvao nazočne da sv. Nikoli upute molitvu da im svojim zagovorom pomogne kako bi i oni poput njega bili jaki duhom te u ovaj naš zlom i grijehom ranjeni svijet unose Božji vrijednosni sustav i po njemu žive. Tumačeći drugo čitanje u kojem apostol Pavao predstavlja sebe Korinćanima kao upravitelja Božjih otajstava, biskup je ustvrdio da je on Isusu Kristu uvijek davao prvenstvo, stajao pred njim sa svom poniznošću o kojoj govori Isus u današnjem evanđelju, i omogućio mu da po njemu čini velika djela te da je to bio put kojim je kročio i sv. Nikola. Pozvao je nazočne da provjere kako su rasporedili svoju životnu vrijednosnu ljestvicu, te da poput sv. Nikole Bogu dodijele prvo mjesto kroz slušanje Božje riječi, slavljenje svetih sakramenata, napose euharistije, kroz vjernost u braku, rađanje i odgoje djece, i na taj način iziđu iz svijeta vlastitih nemoći.


Na koncu misnog slavlja biskup je nadovezujući se na otpjevano geslo, kojim je zaključena molitvu Trećega euharistijskog kongresa, pozvao nazočne da i njima Isus Krist bude jedina nada, kao što je bio sv. Nikoli te na sve njih zazvao Božji blagoslov.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI