Posjet koji budi nadu i vraća optimizam

Ministrica Žalac u Pakracu
(FOTO: Pakrački list)

07.12.2016. | M.B./Pakrački list
Pregleda: 4087

"Sve i jedan projekt koji je predstavljen danas je vrlo realan i moguće ga je financirati iz europskih strukturnih investicijskih fondova. Misija našeg ministarstva je pomoći nerazvijenim područjima kao što je Pakrac. Novost je to da će u dijelu gdje postoji nedostatak novčanih sredstava za pripremu projekta Ministarstvo iznaći rješenje kroz pomoć  Fonda za regionalni razvoj kako bi spremno dočekali natječaje koje nam dolaze iz Europske unije.  Realizacija tih projekta bi trebala početi uskoro", najavila je prilikom današnjeg posjeta Pakracu i Lipiku Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova.

Ona je najprije u Lipik, a potom i u Pakrac došla sa suradnicima, pomoćnikom Davorom Huškom i Tomislavom Petricem, ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

Izaslanstvo Ministarstva je gradonačelnica Anamarija Blažević dočekala pred starom bolnicom gdje ih je zajedno sa svojim prethodnikom upoznala s djelom pakračkih projekata spremnih za financiranje iz fondova Europske unije kao što su  prenamjene  napuštenih bolničkih zgrada za potrebe znanstvenog centra i visoke zdravstvene škole, izgradnja zatvorenog bazena, skijaške staze na Omanovcu i druge o čemu je ministrica i suradnici detaljne podatke dobila iz pripremljene brošure "Projekti Grada Pakraca".


Nakon što je obišla Ulicu hrvatske policije iz Domovinskog rata u čiju modernizaciju je ove godine utrošeno 1,8 milijuna kuna oko čega je njeno Ministarstvo osiguralo oko trećine, u Poduzetničkom centru Pakrac je održan sastanak s gradskim čelništvom i stručnim timom PCP predvođenim direktoricom Ivanom Orban.




Gradonačelnica Blažević je ministricu upoznala s projektima s građevinskom dozvolom kojih Grad Pakrac ima pripremljenih u vrijednosti od 305 milijuna kuna, kao i onima koji su u pripremi. O projektu prekogranične suradnje s općinom Dobretići (BIH) u razvoju uzgoja i prerade ljekovitog bilja detaljno je govorio Vladimir Gazić, stručni suradnik u PCP.

Davor Huška je naglasio kako je kao gradonačelnik mislio da je dobro informiran o mogućnostima financiranja iz Europske unije posredstvom raznih fondova. No tek kada je došao  kao dužnosnik  u Ministarstvo shvatio je koliko ima neiskorištenih novaca i mogućnosti o čemu na terenu najodgovornije osobe nisu upoznate i to se mora promijeniti, a sve skupa je ilustrirao podatkom da u mandatu SDP-ove vlade u četiri godine u Pakrac nije nijednom došao niti ministar niti bilo koji dužnosnik Ministarstva, a ove godine je čelna osoba istog ministarstva  već drugi put u Pakracu.

Kraj zapostavljanja Slavonije

U istom tonu nastavila je i ministrica naglašavajući da Vlada u kojoj je ministar regionalnog razvoja bio Branko Grčić apsolutno nije uvažavala Slavoniju i na području od Rugvice do Bajakova  se ništa nije događalo.

"To želimo promijeniti u regionalnoj razvojnoj politici. Meni je ta problematika poznata jer dolazim iz Slavonije i očekujem da ćemo na ovo područje donijeti puno više sredstava od ovdje spomenute brojke.  Mnogi lokalni proračuni nemaju novaca za svoje učešće u financiranju projekata i to ne smije biti problem. Mi ćemo kroz Fond za regionalni razvoj, što smo naglasili u dokumentu usvojenom u Hrvatskom saboru koji govori o ravnomjernom regionalnom razvoju svih područja Hrvatske  u mandatu 2016-2020. godine, pomoći kroz Fond da se za područja prve i druge skupine indeksa razvijenosti  pripremi dokumentacija i osigurati sredstva za predfinanciranje i sufinanciranje  obzirom da je to do sada bio veliki problem" najavila je Ministrica.

Zbog toga je u tijeku veliko preslagivanje u Ministarstvu, a jedna od značajnih promjena je stalni odlazak na teren, pa je kratkom mandatu ove ministrice današnji posjet našoj županiji koji će još obuhvatiti Požegu i Pleternicu ukupno drugi, ili prvi nakon njene Vukovarsko-srijemske županije.  U kontekstu toga je naglasila da su vrata Ministarstva dužnosnicima lokalne samouprave uvijek otvorena jer želi da im Ministarstvo bude prijatelj, a oni njegova produžena ruka na terenu.

Lipiku ugovor vrijedan 2,2 milijuna kuna

Prije dolaska u Pakrac, Ministrica je u Lipiku s gradonačelnikom Vinkom Kasanom potpisala ugovor kojim će Ministarstvo u 85-postotnom iznosu financirati projekt "Integrirani program obnove  kulturne baštine Lipika" vrijedan 2,2 milijuna kuna. Riječ je o izradi  dokumentacije za obnovu  vila "Zinke" i "Savić" u Ulici Marije Terezije te lipičkog perivoja (parka) koji je prvi korak neophodan za prijavu na natječaj fondova EU za njihovu izgradnju.

Kako je rekao gradonačelnik  Kasana, nakon što je zahvalio ministrici na poklonu koji je došao točno u danu kada je prije 25 godina Lipik oslobođen, njegova  očekivanja su da će projektna dokumentacija biti završena do polovine godine kako bi se mogli natjecati  za sredstva za izgradnju tih objekata.

Prije odlaska za Požegu ministrica Žalac je posjetila, jednog od stanovnika pakračkog poduzetničkog inkubatora, proizvodni pogon tvrtke "Ices" gdje ju je s razvojem upoznao direktor Denis Zandona.

izvor: www.pakrackilist.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI