Proslava 92. rođendana Gradskog muzeja Požega

92. rođendan Gradskog muzeja
(FOTO: M.B.)

06.12.2016. | M.B.
Pregleda: 4254

Gradski muzej Požega svoj 92. rođendan odlučio proslaviti na sam dan osnivanja muzeja, 6.12. u Kazališnoj kavani s brojnim prijateljima i zanimljivim prigodnim programom.



U radu na novom kalendaru čija je tema požeške gostionice i kafići kao kultna okupljališta brojnih generacija, muzej je otvorio dragocjenu suradnju sa zaljubljenicima u svoj grad, amaterskim sakupljačima starih fotografija, te privatnim kolekcionarima.





Gradski muzej Požega ovakvim malim izdavačkim projektima, poput prošlogodišnjeg kalendara "Ljubavni jadi starih Požežana!" želi poručiti svojim sugrađanima da povijest nisu samo veliki događaji i bitni datumi, nego sve one male sitne svakodnevne navike i običaji, koji su nas godinama, desetljećima učinili onime što jesmo.



Prezentirajući 24, mahom nikada ne objavljene fotografije starih požeških gostionica i kafića sve do 80-tih godina prošlog stoljeća, muzej je želio skrenuti pozornost na činjenicu da mjesta okupljanja u prošlosti nisu uvijek bila mjesta razbibrige i opijanja. Sve do kraja 20. stoljeća, neka od tih mjesta opostajala su kao kultna okupljališta istomišljenika, mjesta na kojima su se rađale ideje i inicijative, održavali koncerti, kazališne predstave, dobrotvorni balovi, kvizovi, osnivala gradske kulturne institucije.

Kalendar je tiskan u Grafici Osijeka u 1000 primjeraka, prodavat će se za 20 kuna, a hvalevrijednom rođendanskom i blagdanskom akcijom tijekom prijepodneva se u Kazališnoj kavani uz kavu može kupiti za svega 10 kuna.

ROĐENDANSKI FOTO NATJEČAJ



Rođendansko druženje u Kazališnoj kavani bilo je razlog svečanom proglašenju rezultata Rođendanskog foto natječaja u kojemu su zadani motiv bile zgrade muzeja, posebice barokna zgrada s početka 18. stoljeća, inače vrlo česti motiv na fotografijama glavnog požeškog trga. Između 19 zaista posebnih fotografija nije bilo lako odlučiti o najboljima. Glasajući preko Facebook društvene mreže javnost je izabrala svog pobjednika, fotografiju "U retrovizoru" Krunoslava Ergovića, djelatnici muzeja "Muzej radi i po noći" Žarka Vučkovića, a fotograf Dušan Mirković "Noćni muzej poslije kiše" Vladimira Mandića. Svi sudionici natječaja su dobili prigodne muzejske darove.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI