Web detektivi u OŠ Dobriša Cesarić u Požegi

Web detektivi
(FOTO: M.M.)

05.12.2016. | Mladen Mirković
Pregleda: 5247

U mjesecu studenom započeo je projekt Web detektivi kojim se kod djece, mladih i roditelja želi povećati razina svijesti u zlouporabi korištenja interneta i društvenih mreža te doprinijeti općoj sigurnosti djece kao korisnika interneta.

Projekt obuhvaća pet županija s po jednom školom u svakoj županiji, u našoj županiji je to OŠ Dobriše Cesarić u Požegi gdje se projekt Web detektivi odvijao danas.




Cilj je projekta povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloupotrebe interneta i društvenih mreža, te doprinijeti općoj sigurnosti djece podizanjem razine pristojne internetske komunikacije kroz educiranje djece, mladih, roditelja i nastavnika o odgovornom i savjesnom korištenju interneta.


"Projekt je pokrenut od strane Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnju s PU osječko-baranjskom, odjel prevencije, kojeg financira Microsoft Hrvatska. Orijentiran je isključivo na učenike osnovnih škola gdje im se želi ukazati koji je ti neprimjereni sadržaj na internetu, kako reagirati na njega i gdje potražiti pomoć. Namjena projekta je učenicima od petog do osmog razreda, a naglasak je na petaše je smatramo da od najranije dobi treba upozoravati na nepremjeren sadržaj na internetu", izjavila je Adriana Valečić, voditeljica projekta.



"Činjenica je da se broj internet korisnika svakodnevno povećava a samim tim i dobna granica početka korištenja interneta se spušta. Vrijeme provedeno na internetu je jedan od čimbenika koji utječu na počinjenje nasilja. Smatram da je ova edukacija odličan primjer prevencije elektroničkog nasilja upravo zato što u mnogim obiteljima djeca nisu upozorena na određene situacije na internetu. Djeca nisu svjesna da objavljivanjem povjerljivih osobnih informacija ponekad se dovode u povećan rizik od toga da postanu žrtve internet nasilja", rekao je Krunoslav Kokić, policijski službenik za nadzor i planiranje PU požeško-slavonske.



Zvjezdana Krip, ravnateljica OŠ Dobriše Cesarić, kaže kako njihova škola od početka sudjeluje u ovakvim edukacijama djece te da je škola uspostavila odličnu suradnju s osječkom udrugom Legos s kojom su već radili na projektu "Produženi boravak".





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI