Tradicija uzgoja lipicanaca pod preventivnom zaštitom kulturnih dobara

Lipicanci
(FOTO: Compas.com.hr)

30.11.2016. | M.B./Compas.com.hr
Pregleda: 2914

Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Osijeku donio je Rješenje kojim se tradicija uzgoja lipicanaca u državnim ergelama Đakovo i Lipik stavlja pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra.

Uz utvrđeni sustav mjera zaštita koje su propisane Rješenjem, radi očuvanja primjenjuje se Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i svi propisi koji se odnose na kulturna dobra.

Ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik, Nidal Korabi rekao nam je kako su na zaštiti lipicanca kao nematerijalnom kulturnom dobru krenuli raditi početkom godine, a u svibnju je poslana aplikacija na Ministarstvo kulture što je sad i odobreno.


- Ovo je svojevrsna potvrda tradicije uzgoja lipicanaca i dodatno priznanje nacionalnoj vrijednosti naših konja, ističe Korabi te napominje kako je ovime obuhvaćen ne samo uzgoj već i svi postupci koji se uz njega vežu, od tehnologije, transfera znanja unutar ergele, vođenja matičnih knjiga, odnosno cjelokupni postupak koji prati državnu ergelu i tradiciju uzgoja 210 godina.


U prvoj razini radi se zaštita na nacionalnoj razini kao kulturno dobro, a u drugoj razini, već dvije godine razvija se skupni projekt s Međunarodnom udruženjem lipicanaca (LIF; Lipizzan International Federation) u kojem je zamišljeno da sve državne ergele kad naprave zaštitu na nacionalnoj razini krenu u zajedničku prijavu na UNESCO-vu baštinu, pojasnio nam je ravnatelj Korabi. Također, ističe i kako je ovo vrlo dobra promocija i alat za lipicanca u privatnom uzgoju te velik korak u brendiranju lipicanaca.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI