Župan Tomašević, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiravanje i tvrtka ¨Titan¨ potpisali ugovor o razminiranju županije od mina

Potpisivanje ugovora o razminiranju požeško-slavonske županije
(FOTO: A.M.)

29.11.2016. | A.M.
Pregleda: 6115

Župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiravanje danas su potpisali tripartitni ugovor u ime županije s tvrtkom "Titan" za razminiravanje minsko sumnjivih površina u našoj županiji.




Već je poznat godinu i pol dana projek gdje je županija nositelj sa HCR-om pod okriljem i potporom europske unije, a to je projek razminiranja poljoprivrednih površina na području Požeško-slavonske županije.


Ovdje je važno napomenuti da upravo taj projek je financiran u 85% sredstvima EU i 15% Republike Hrvatske odnosno HCR-a.


"Županija je nositelj i inicijativa je Požeško-slavonske županije u suradnji sa HCR-om pomoć poljoprivrednicima te poljoprivredne površine staviti u punu funkciju potpore gospodarstva i, jasno, samim time učiniti sigurnost naših poljoprivrednika, lovaca, ljudi šetača ili možda nekih drugih koji žele boraviti u prirodi, a u gospodarskom smislu pokrenuti aktivnosti da mi budemo slobodni od mina, minskih polja. Evo, nakon 25 godina od početka Domovinskoga rata možemo slobodno se okrenuti prema razvoju gospodarstva", rekao je župan.



"Projekt je važan i financijski preko 31 milijun kuna, što su izuzetno značajna sredstva za županiju Požeško-slavonsku.



Nadamo se i vjerujemo da će do kraja 2017. godine 85% područja naše županije biti očišćeno, a 2018. godine siguran sam da ćemo si moći pružiti ruke i reći da je Požeško-slavonska županija očišćena od mina", zaključio je župan Tomašević.

Direktor tvrtke "Titana" rekao je da će na projektu biti angažirano preko 20 tvrtki za razminiranje sa preko 300 pirotehničara, 15 strojeva za razminiranje, 20 parova pasa za detekciju minsko eksplozivnih sredstava.

"Početak radova se očekuje na proljeće, čisto radi vremenskih uvjeta, očekivano vrijeme posla je oko 150 radnih dana", dodao je diretkor tvrtke "Titan".



Ovo je prilika da se na neki način podsjetimo na žalost da su mine 2016 godine sigurnoso gospodarski i ekološki problem u Republici Hrvatskoj.

"Kada govorimo o 2016. godini, na žalost, imamo i onu vremensku dimenziju koja se sagledava, a ako gledamo u kontekstu i direktnoj vezi sa sigurnosnom dimenzijom, 516 je smrtno stradalih osoba u Republici Hrvatskoj od mina. O gospodarskom problemu mogu govoriti one županije koje su imale minski problem , samo usporedbe radi, milijarde i milijarde kuna su po županijama otišle u nepovrat zbog nemogućnosti gospodarske revitalizacije tog i takvog prostora", rekao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.



Iz programa ruralnog razvoja u okviru opreacije razminiranja poljoprivrednih površina osigurano je 50 milijuna eura čime rješavamo minski problem na svim poljoprivrednim površinama u županijama koje imaju minski problem.

Ono što ako komparirate s godišnjim izdvajanjem, što je Republika Hrvatska mogla izdvojiti u okviru raspoloživih financijskih sredstava, možete slobodno doći do zaključka da ova mjera, kada bi ju usporedili sa 160 do 165 milijuna kuna na godišnjoj razini, doslovno skraćuje proces razminiranja u Republici Hrvatskoj za dvije godine.

Ono što svakako veseli, s obzirom da smo u Požeško-slavonskoj županiji, je činjenica da je ova godina obilježena s jednim velikim strateškim zahvatom sa svim projektima razminiranja na području požeško-slavonske županije.

"U 2017. godini Požeško-slavonska županija bi bila peta županija koja se od 12 županija minski sumnjivih očistila", zaključio je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI