Adventska duhovna obnova vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Požeške biskupije

Adventska duhovna obnova
(FOTO: Požeška biskupija)

29.11.2016. | Požeška biskupija
Pregleda: 3075

U Dvorani svete Terezije Avilske u Požegi, 26. studenoga održana je adventska duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije. Voditelj duhovne obnove bio je isusovac Hrvoje Mravak, vjeroučitelj u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Osijeku.

Sve sudionike duhovne obnove na početku je pozdravio Robert Mokri, predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupije. Predstavio im je voditelja duhovne obnove, koji je predvodio molitvu kontemplacije tijekom koje su sudionici zazivali Ime Isusovo. U prvom razmatranju voditelj je istaknuo važnost blagoslivljanja rekavši da je prije svakoga započetog posla dobro blagosloviti osobe s kojima se susrećemo, jer je blagoslov oruđe koje pomaže u odnosima s drugima. Prva Ivanova poslanica kaže da je Bog čovjeka prvi uzljubio i to je temeljna istina čovjekova života. Na primjeru života svetog Ignacija Lojolskog pokazao je da je Bog onaj koji oslobađa i spašava čovjeka i da se čovjek ne može sâm spasiti. Da bi to čovjek shvatio i prihvatio potrebno je da postane svjestan svoga života i da se svjesno otvara Božjoj ljubavi. Čovjek doduše i dalje ostaje pritisnut svojim ograničenjima, ali je sada sav prožet Bogom. Pozvao je zaočne da se zapitaju jesu li istinski živi u ovom trenutku, ili tek životare. Rekao im je da budu strpljivi u iščekivanju Božjeg odogovora na njihova životna pitanja, jer Božji odgovor ne dolazi odmah, nego spontano. Čovjek se treba učiti da ne živi prema očekivanjima drugih ljudi, ni prema vlastitim očekivanjima, ni prema slikama koje smo sebi stvorili o Bogu. On se često opire Božjoj ljubavi, milosti koja zalazi u same dubine njegova bića, ne vjeruje da je vrijedan Božje ljubavi. Kako onda može otkriti stvarnost koja se nalazi u dubini njegova srca? Preko molitve, sakramenata i klanjanja preko kojih Bog ulazi u čovjekov život, a Božja mu milost onda svakodnevnim ispitom savjesti posviješćuje da ono dobro što je Bog stavio u svakog čovjeka nitko ne može izbrisati. Nakon što su dobili upute za osobno razmatranje s pozivom da nastave razmatrati i u narednim danima, sudionici duhovne obnove su se zaputili u crkvu sv. Lovre, gdje je voditelj predvodio slavlje sakramenta pomirenja, održavši drugo razmatranje s ispitom savjesti. Nakon pojedinačne ispovijedi uslijedio je vrhunac duhovne obnove – euharistijsko slavlje, koje je predvodio p. Mravak.

Na kraju svete mise predstojnik Mokri je zahvalio p. Hrvoju na predvođenju duhovne obnove, a nazočnim vjeroučiteljima što su se sveto adventsko vrijeme započeli sudjelovanjem na ovomm duhovnom programu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI