Započeli radovi na energetskoj obnovi zgrade područne škole Cerovac, Osnovne škole ¨Mladost¨ Jakšić

Energetska obnova područne škole Cerovac
(FOTO: O.Š. "Mladost" Jakšić)

28.11.2016. | A.M./ O.Š. "Mladost" Jakšić
Pregleda: 3315

Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. je u suradnji s Osnovnom školom "Mladost" Jakšić pripremila dokumentaciju i prijavila projekt na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Prijava projekta bila je uspješna te je dana 13. srpnja 2016. godine ravnatelj Boško Obradović, ispred Osnovne škole "Mladost" Jakšić, potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s ministrom Lovrom Kuščevićem, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te vršiteljem dužnosti direktora Ljubomirom Majdandžićem, ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projektom energetske obnove obnovit će se ovojnica zgrade – toplinski će se izolirati vanjski zidovi, izolirat će se pod prema tlu te će se izolirati strop prema negrijanom tavanu. Provedbom projekta energetske obnove planirana je ušteda od čak 54,62% toplinske energije potrebne za grijanje u odnosu na stanje koje je prethodilo energetskoj obnovi.





Ukupna vrijednost projekta iznosi 335.670,25 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sudjeluje s iznosom od 80.409,83 kune, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom od 160.819,65 kuna, a iznos od 102.939,50 kuna će financirati Požeško-slavonska županija. U tom iznosu je obuhvaćeno 10% ukupnih prihvatljivih troškova, ali i neprihvatljivi troškovi koje je nužno izvesti kako bi se u potpunosti ostvario projekt energetske obnove.


Realizacijom projekta ostvarit će se trajna ušteda energije što će se očitovati i kroz financijske uštede koje će se moći usmjeriti većoj kvaliteti obrazovanja. Poboljšanjem toplinske ovojnice smanjit će se ispuštanje CO2 što će znatno smanjiti zagađenje okoliša, a škola će postati ugodna, ekološki prihvatljiva i društveno odgovorna obrazovna ustanova. Predviđeno je da će provedba ovoga projekta trajati do ožujka 2017. godine.

Treba naglasiti da je osim projekta energetske obnove Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. u suradnji s Osnovnom školom "Mladost" Jakšić uspješno prijavila projekt za izradu projektne dokumentacije za Područnu školu Cerovac kojom je sredstvima Europske unije financirana izrada glavnog projekta za energetsku obnovu.

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević naglasio je kako se u ovom trenutku na području Požeško-slavonske županije odvija provedba 7 projekata energetske obnove od ukupno 33 projekta koji su ugovoreni na razini cijele države. Potaknuti pozitivnim iskustvom već se radi na prikupljanju dokumentacije za desetak novih škola s područja županije kako bi se prijavilo na novi natječaj energetske obnove javnih zgrada koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI