Matej Plavček osvojio nagradu za najbolju interpretaciju

Matej Pavliček
(FOTO: Compas.com.hr)

28.11.2016. | M.B./Compas.com.hr
Pregleda: 5099

Mladi 23-godišnji kantautor iz Pakraca Matej Plavček izvedbom svoje skladbe "Moj svijet" u konkurenciji 25 pjesama osvojio je 26. studenog na 5. festivalu Zlatne note u Križevcima nagradu za najbolju interpretaciju.

Nagrada za najbolju interpretaciju, nedavno objavljeni prvi video spot, šest godina otkako je krenuo u samostalne pjevačke vode, prilika je i povod da porazgovaramo s ovim Pakračaninom, studentom četvrte godine Učiteljskog fakulteta u Rijeci čije ime se sve više spominje po medijima i koji se sve uspješnije probija na hrvatskoj glazbenoj sceni.




Dojmovi su još uvijek svježi, no Matej ne krije zadovoljstvo kaže nije se nadao jer konkurencija je bila velika. "Treći put kako sam na ovom festivalu i svaki put s autorskom pjesmom tako da je ovo bilo do sad i najuspješnije. Pjesma "Moj svijet" jako je dobro prihvaćena od publike jer je kao Eurosong balada, ima svoju dinamiku, emociju, dosta je jaka za pjevanje i također dosta jak aranžman", govori Matej o svojoj četvrtoj autorskoj pjesmi za koju kaže da je nesumnjivo najbolja do sad te se zato i odlučio snimiti i prvi pravi spot što je ujedno jedna stepenica više.


"Spot se snimao u Opatiji i Kastvu, a radila ga je produkcijska kuća Art film. Pjesma govori o neuzvraćenoj ljubavi i samo sam prenio neke svoje stare osjećaje i možemo reći da malo duže stoji u ladici", govori Matej o pjesmi koja mu je donijela nagradu za koju sam potpisuje tekst i glazbu dok aranžman potpisuje Kristijan Brodar.

O svojim glazbenim počecima reći će kako se oduvijek želio baviti pjevanjem no kako sve počinje kad je  upisao Glazbenu školu Brune Bjelinskog u Daruvaru. "Paralelno s Gimnazijom u Pakracu upisao sam smjer Solo pjevanje u Daruvaru i to mi je otvorilo vrata u smislu da sam dobio samopouzdanje kako bi se tim mogao baviti i tako je sve 2010. godine krenulo.", govori Matej.



Prve dvije pjesme, "Da ne mogu preživjeti to" i "Ti si ta",  za njega je napisao i producirao Saša Đurđević iz Lipika, a nakon toga stupio je u kontakt s osječkim producentom Domagojem Dalićem te je dobio priliku raditi u suradnji s Tamburaškim sastavom "Tremolo" iz Nove Gradiške. Suradnja je rezultirala skladbom "Nisi tu", a Matej ističe kako je publika to nekako i najbolje prihvatila, a nakon toga je nekako krenuo s autorskim pjesmama, a prva je bila "Poljubi me".


Uskoro prvi album

Do sad ima snimljenih devet pjesama, a uz to što se spot počeo prikazivati na više lokalnih i regionalnih tv kanala, u pripremi je za sljedeću godinu i deseta pjesma za koju također planira snimiti spot. "Pjesma će se zvati "Volim te" i za nju sam radio tekst i glazbu, a aranžman potpisuje također Kristijan Brodar. U planu je snimanje spota na dvije lokacije, u Daruvaru i Guvernerovoj palači u Rijeci.", govori Matej te najavljuje kako je pred potpisivanjem ugovora s Friš records izdavačkom kućom.
Sve to moglo bi ga podignuti još jednu stepenicu više jer kaže to je nešto što te može pogurati naprijed i uvijek je bolje kad je iza tebe tim ljudi, jer sve do sad, svoje pjesme, spot, slao bi sam medijima, a izdavačke kuće mogu ga pogurati na glavne tv ekrane. No njegovo je sad kaže samo to da se koncentrira na tome da pjesma koja dolazi bude još bolja i da ima još bolji spot jer to je ono što u konačnici izdvaja odlične od dobrih. S desetak skladbi na kontu u pripremi je i prvi album koji će izaći sljedeće godine.



Kaže kako je konkurencija velika. "Puno je nas mladih i teško se probiti. Svatko bi htio nešto postići i nema mjesta za sve no mislim da sam sad na dobrom putu", govori Matej koji je do sad nastupao na više festivala, od Darfesta, Zlatnih nota u Križevcima, Music and poetry Fest u Fužinama te Pet minuta slave u Našicama. Nastupima po festivalima mnogi su se na glazbenoj sceni probili, ima više zvijezdi koje dobro kotiraju na radijskim postajama i to je neki put do uspjeha, objašnjava Matej.

Na pitanje o samostalnom koncertu govori kako još o tome nije razmišljao, no kako bi definitivno i to volio posebno kad bude promocija albuma, a želja mu je da to za početak bude u Pakracu i Rijeci. Pakrac posjećuje u skladu s obvezama na fakultetu i glazbenim aktivnostima, a to je otprilike jednom mjesečno.

Hoće li nakon fakulteta samo pjevati ili raditi kao učitelj govori kako je to još daleko, dvije godine do diplome i tko zna što se može dogoditi no volio bi da može kombinirati. Ipak, svjestan je ako to preraste u ozbiljniju karijeru onda će imati vremena baviti se isključivo glazbom i od toga živjeti. Za sad kaže, sve je ovo samo ulaganje, od ovog hobija na ovoj razini se ne može živjeti iako bi se kasnije sve moglo višestruko vratiti.

Podrška roditelja je tu od prvog dana, kako financijska, tako i moralna od majke Zdenke odnosno oca Josipa "Mrve" koji se također bavi glazbom, svira harmoniku i pjeva.  Ni prije ni nakon nastupa kaže kako nema treme, nego tek poslije. "Zanima me tko će što reći i kakvi će biti komentari, tako kad tata potvrdi da je bilo dobro, onda je sigurno dobro", govori Matej koji se za kraj našeg razgovora želio zahvaliti; "Hvala svim građanima Pakraca i Lipika što su od početka uz mene i neka uvijek žive uz dobru glazbu kao i ja."


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI