Prisegnuo 7. naraštaj dragovoljnih ročnika (video)

Vojnikinje i vojnici polažu prisegu
(FOTO: Vjeran Blašković)

08.10.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 8213

Na 20. godišnjicu otkako su raskinute sve veze s bivšom državom SFRJ, na dan kada Hrvatska slavi Dan neovisnosti, u požeškom Središtu za temeljnu obuku prisegnulo je 298 dragovoljnih ročnika 7. naraštaja. Među njima je 30 vojnikinja i 268 vojnika.

Novim vojnikinjama i vojnicima koji su u Požegu došli 23. rujna obratili su se ministar obrane RH Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Drago Lovrić i izaslanik vrhovnog zapovjednika oružanih snaga predsjednika Ive Josipovića Zlatko Gareljić. Svi oni čestitali su ročnicima i prisutnima Dan neovisnosti RH.

Ministar Božinović rekao je kako hrvatski vojnici u mirovnim misijama prepoznati po stručnosti i povjerenju koje u njih imaju pripadnici vojnih snaga savezničkih zemalja. General Drago Lovrić izrazio je zadovoljstvo što je sve veći interes mladih stručnih osoba koje žele pristupiti aktivnom sastavu oružanih snaga što iskazuju povećanim brojem prijava za služenje dragovoljnog vojnog roka.





Trenutno je u vojnim misijama UN-a, NATO-a i Europske unije oko 500 hrvatskih vojnika, najviše u sklopu ISAF misije u Afganistanu, rekao je Zlatko Gareljić dodajući kako je do sada oko 5000 hrvatskih vojnika sudjelovalo u takvim misijama.

Nakon današnje svečane prisege vojnikinjama i vojnicima preostalo je još 6 tjedana temeljne i specijalističke vojne izobrazbe pješaštva. Tijekom dragovoljnog služenja vojnog roka ročnicima pripada mjesečna naknada od 2.660 kuna, putne naknade, zdravstveno osiguranje kao i ono od ozljede na radu, smještaj, prehrana i sva potrebna oprema.

- Bilo je na početku straha, s vremenom je obuka postaje teža, ali mi se svi privikavamo i mislim da će to ići. Počeli smo raditi s oružjem, malo to plaši, no sve savladavamo. Planovi za budućnost su mi ostati raditi u vojsci i boriti se za to - ispričala je Anita Grgurovac iz Vinkovaca koja je po struci odjevni tehničar.

Kroz dosadašnjih šest naraštaja dragovoljnih ročnika, program obuke završilo je 1486 ročnika, od čega 1314 muškaraca i 172 žene. Ministarstvo obrane je od 2008. do danas potpisalo Ugovor o prijemu u djelatnu vojnu službu sa 826 osoba koje su završile dragovoljno služenje vojnog roka među kojima je 707 vojnika i 119 časnika.

Do sada se dragovoljno služenje vojnog roka prijavilo sveukupno preko 7000 kandidata, od čega 1500 žena.

Pogledajte fotogaleriju s današnje prisege.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI