Brijačnica iz 1910. godine postaje nova turistička atrakcija

Brijačnica u Požegi
(FOTO: Pozega.hr)

17.11.2016. | M.B./Pozega.hr
Pregleda: 12523

Gradski muzej Požega predstavio je danas svoju novu vrijednu akviziciju – Brijačnicu iz 1910. godine te projekt otvorenog muzeja "Ajmo (se) brijat". Riječ je o Brijačnici koju je početkom 20. stoljeća u Požegi, na Trgu Sv. Trojstva 15, otvorio Ivan Komlanac, dok ju 1977. godine preuzima njezin posljednji vlasnik Andrija Mihaljević, sačuvavši njezin povijesni identitet. Brijačnica je s radom prestala u jesen prošle godine, a čini se kako će vrlo brzo biti opet puštena u funkciju i to kao turistička atrakcija.

- Bilo bi nam žao da ova brijačnica ostane u ovom prostoru kao u muzejskoj čuvaonici, već doista želimo da taj prostor oživi i da naš grad dobije otvoreni muzej, jednu vintage brijačnicu, odnosno, frizerski salon za muškarce s radnim naslovom "Ajmo (se) brijat”, mjesto posvećeno okupljanu današnjih, suvremenih muškaraca koji drže do sebe, ali prema svim vintage pravilima brijanja i šišanja, masiranja lica, efekta toplih ručnika i svega onoga u čemu su nekadašnji muškarci uživali. Naravno prostor brijačnice u budućnosti će biti upotpunjen s nizom zanimljivih programa, promocija, sve za ciljane posjetitelje muzeja, a to su muškarci – rekla je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.




Zahvaljujući Gradu Požegi koji je inicijator ovog otkupa te koji je ustupio gradski prostor u kojemu se brijačnica oduvijek nalazila, inventar će i dalje ostati na mjestu, što otvara velike mogućnosti.


- Grad Požega ima vrijednosti u svojoj središnjoj jezgri, određene kutke i prostore, od onih velikih do ovakvih malih koji pričaju povijest ovoga grada, koji su jedna neraskidiva poveznica prošlosti i sadašnjosti i jedna simbolika. Ako želimo u budućnosti u našem gradu što više toga otkriti i našim građanima, ali i gostima, moramo te vrijednosti čuvati i podići na višu razinu. Rekao bih da "za sve požeško, nije nam ništa teško" - naglasio je gradonačelnik Vedran Neferović.

Akviziciju vrijednu 50 tisuća kuna omogućili su Grad Požega, HEP, te tvrtka Visia aurea iz Kaptola i Eco energy iz Slavonskog Broda. Za današnje probno brijanje zadužen je bio brijač Mato Raguž dok je uloga "modela" pripala fotoreporteru Dušanu Mirkoviću.

Dok ideja ne zaživi, Gradski muzej Požega će djeliće atmosfere suvremene vintage brijačnice predstavljati periodično, u okviru svojih programa. Prvo takvo predstavljanje javnosti zakazano je uz Noć muzeja kada će brijačnica biti otvorena od 18 do 24 sati, a sav prihod od šišanja i brijanja će biti namijenjen restauraciji inventara brijačnice.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI